Ministar turizma

'Sniženje cijena na Jadranu se ne planira'

Cappelli je s predstavnicima hotelske industrije i kampova razgovarao o stanju bukinga za ljeto
Kristjan Staničić, Gari Cappelli i Veljko Ostojić
 Goran Šebelić / CROPIX

Izazovna sezona je pred hrvatskih turizmom uslijed vraćanja konkurencije na Mediteranu, prije svega Turske koja je već nakon krize 2014. drastično snizila cijene. Upravo zato, ove sezone najbolje se bukira smještaj u najboljim hotelima i vilama za odmor, dok će oni prosječni imati velikih problema oko popunjenja zbog sličnih cijena s resortima na sjeveru Afrike i u Turskoj koji nude puno više za istu ili nižu cijenu. Prodaja se za razliku od proteklih godina ne „događa“ sama od sebe.


Ipak, ministar turizma Gari Cappelli te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić danas su u Rovinju na sastanku s hotelijerima i drugim predstavnicima turističkog sektora istaknuli kako očekuju turistički promet na razini prošle godine. To će za hrvatski turizam bio uspjeh, kao i mogući porast prihoda.


- Planiramo promet na prošlogodišnjoj razini, a planira se i porast u financijskom smislu i to je ono najvažnije. Moramo zadržati dobru poziciju koja Hrvatska ima na europskim emitivnim tržištima. Zato Hrvatska mora više ulagati u promociju. Ove godine imamo 80 novih avio linija što je vrlo važno jer smo još bolje povezani s ključnim emitivnim tržištima. A već danas smo razgovarali o pripremi iduće turističke sezone i marketinškim aktivnostima i još značajnijim budžetima za strateško partnerstvo i udruženo oglašavanje, kazao je direktor HTZ-a.


Ipak, hotelijer priznaju da im je „izazov“ puniti samu špicu sezone, točnije srpanj i kolovoz, ali da još uvijek nisu krenuli u sniženje cijena. Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma koja zastupa vlasnike kampova i hotelijere, kaže da hotelijeri to i ne planiraju bez obzira na manji broj noćenja već sada u svibnju.


- Teško je reći kako će financijski završiti godina. Srpanj i kolovoz još uvijek izazov. Niti jedno izgubljeno noćenje se ne može nadoknaditi, ali vjerujem da će lijepo vrijeme u lipnju i kasniji raspored vjerskih praznika pomoći tome da se brojke do kraja lipnja izjednače s lanjskima. A to je obzirom na ukupnu situaciju u nama konkurentskim zemljama, uspjeh. Puno je važnija zarada, nego kvantitativni pokazatelji. Dakle, nitko ne planira snižavati cijene. Eventualna snižavanja cijena planiraju se uslijed poremećaja u ponudi i potražnji, kazao je Ostojić. To je velika razlika u odnosu na razdoblje prije 10 godina kada su se naveliko davale akcije, a turoperatori su bili najznačajniji kanal prodaje, zaključio je Ostojić.
Izazov ove sezone nije samo buking, već i angažman radne snage koja je ove godine traženije nego ikad. Zato su i odobrene kvote za uvoz 15.660 stranih radnika, a već je dio kvota za pomoćno osoblje popunjen. Zato je Cappelli najavio da će se dio kvota za druge djelatnosti koje nisu toliko tražene prenamijeniti.


- Na današnji dan smo došli na 13 tisuća zahtjeva, a neke djelatnosti nisu popunjene. Zato ćemo realokacijom kapaciteta riješiti pitanje svih zahtjeva. Mislim da će u konačnici izdati 16 tisuća radnih dozvola. A spremni smo i razgovarati o mogućoj realokaciji četiri tisuće zahtjeva, ako to bude potrebno. Nećemo dovesti sezonu u pitanje, zaključio je Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:33