Prognoze

Snižena procjena rasta talijanskog gospodarstva zbog najslabijih rezultata od 2014.

U statističkom uredu procjenjuju da će gospodarske aktivnosti ove godine porasti 1,1 posto
Talijanski ministar rada i ekonomskog razvoja Luigi Di Maio
 Profimedia, Zuma Press - News

Aktivnosti u talijanskom gospodarstvu porast će ove godine sporije nego što se do sada procjenjivalo dok bi u 2019. aktivnosti trebala poduprijeti veća proračunska potrošnja, objavio je u srijedu statistički ured ISTAT.

U statističkom uredu procjenjuju da će gospodarske aktivnosti ove godine porasti 1,1 posto. U svibnju njihov je rast procijenjen na 1,4 posto.

Objašnjavaju da njihove nove procjene odražavaju rast ispod očekivanja u dosadašnjem dijelu godine i usporavanje svjetske trgovine.

U trećem su tromjesečju gospodarske aktivnosti u Italiji stagnirale u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazala je preliminarna procjena statističkog ureda, objavljena u listopadu. To je najslabiji rezultat od kraja 2014. godine.

U idućoj bi godini rast trebao blago ubrzati, na 1,3 posto, i to zahvaljujući većoj proračunskoj potrošnji, koja će ojačati potražnju, izračunali su u ISTAT-u.

Na domaću će potražnju iduće godine "pozitivno utjecati pojedine mjere u proračunu, poput onih usmjerenih za suzbijanje siromaštva i na povećanje javnih ulaganja", procjenjuju. Inozemna trgovina neće dati doprinos rastu, dodaju.

Nove su procjene manje optimistične od onih nove vlade koja je u listopadu za ovu godinu prognozirala rast aktivnosti za 1,2 posto, te za 1,5 posto u 2019.

Europska komisija procjenjuje da će talijansko gospodarstvo iduće godine porasti 1,2 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) nešto je pesimističniji s prognozom rasta aktivnosti za 1,0 posto.

U ISTAT-u napominju i kako bi se nezaposlenost trebala postupno smanjivati, s prošlogodišnjih 11,2 na prosječnih 10,5 posto u ovoj godini. U 2019. trebala bi kliznuti na 10,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:30