Dubinske promjene

SNB: 'Ekspanzivna monetarna politika je lijek za nisku inflaciju i krhka gospodarstva'

Trgovinski ratovi, Brexit i tinjajući sukob oko Irana potpiruju globalnu neizvjesnost
Andrea Maechler
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Trgovinski ratovi, Brexit i tinjajući sukob oko Irana potpiruju globalnu neizvjesnost, prigušujući spremnost industrije da investira i poboljša produktivnost, upozorila je dužnosnica Švicarske središnje banke (SNB) Andrea Maechler.

Ekspanzivna monetarna politika koja trenutno dominira u svjetskim središnjim bankama pravi je lijek za nisku inflaciju i krhka gospodarstva, drži članica upravnog odbora SNB-a.

„Švicarskoj je negativna kamatna stopa zaista potreba i bitna", naglasila je Maechler.

U rujnu su Europska središnja banka (ECB) i američki Fed smanjili kamatne stope.

Švicarska je zadržala stope u negativnom teritoriju, gdje ih drži već pet godina.

Maechler je rekla da bi niske i negativne kamatne stope mogle ostati na snazi kroz dulje vremensko razdoblje, s obzirom na dilemu jesu li aktualne napetosti tek prolazna pojava ili naznaka dubinskih promjena.

„Iza te nepoznanice krije se pitanje 'svjedočimo li početku erozije globalizacije'. Upravo to izaziva nelagodu i koči kapitalna ulaganja”, rekla je Maechler.

Kratkoročna previranja poput američkog trgovinskog sukoba s Kinom i izlaska Velike Britanije iz EU-a, rekla je, prožimaju se s dalekosežnim trendovima poput pada produktivnosti rada i starenja stanovništva koje štedi sve više, a taj se novac ne usmjerava u daljnja ulaganja s ciljem poboljšanja produktivnosti.

Niža produktivnost znači niži realni rast, a niži realni rast znači niže kamatne stope, rekla je Maechler.

„Pitanje je kako stvoriti uvjete da se ušteđevina pretoči u produktivna ulaganja koja će potom poboljšati produktivnost. Na tom području ima prostora za poboljšanja", naglasila je dužnosnica SNB-a.

"Zato je današnja povećana neizvjesnost toliko loša, upravo zato što ne naglašava prednost već nedostatak - naime, trenutno nema stvarne želje za ulaganjima ni pozitivnih izgleda za budućnost", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:31