Svjetska tržišta

Snažan rast zapošljavanja u SAD-u rezultirao skokom Wall Streeta, trgovački sektor u padu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.2.2019. u 10:21

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.2.2019. u 10:21

A trader works at his post on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S.,December 26, 2018. REUTERS/Jeenah Moon
Jeenah Moon / REUTERS

Njujorška burza

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u, no slabije nego što se očekivalo procjene Amazon.coma o prodaji u tekućem tromjesečju pritisnule su trgovački sektor.

Dow Jones ojačao je 0,26 posto, na 25.063 boda, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 2.706 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.263 boda.

Uspon Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada. U siječnju je, naime, broj zaposlenih skočio za 304.000, najviše od početka 2018. godine, dok su analitičari očekivali rast za 165.000.

To pokazuje da se nastavlja stabilan rast američkog gospodarstva, dok su se ulagači plašili usporavanja.

„Izvješće o zapošljavanju pokazuje nam da ljudi žele raditi. Potrošači trebaju biti snažni, a ako su zaposleni, potrošači će ostati snažni”, kaže Tom Martin, portfelj menadžer u fondu GlobAlt Investments.

Premda američko gospodarstvo stabilno raste, ulagači se plaše da bi mu moglo naštetiti usporavanje rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstava, ponajviše kineskog, što bi moglo pritisnuti zarade američkih kompanija.

Doduše, većina kompanija objavljuje bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, no rast zarada usporava, a kompanije upozoravaju na predstojeće izazove.

Tako je jučer cijena dionice Amazon.coma potonula više od 5 posto, premda je taj tehnološki div u protekom tromjesečju ostvario rekordne prihode i dobit.

Pad cijene Amazona posljedica je slabijih nego što se očekivalo procjena poslovodstva tog internetskog trgovca o prodaji u prvom tromjesečju ove godine.

A to je pritisnulo cijeli trgovački sektor, koji je pao 1,7 posto, pri čemu su cijene dionica najvećih trgovačkih lanaca Walmarta, Macy'sa i Kohl'sa skliznule više od 2 posto.

S druge strane, cijene dionica u energetskom sektoru skočile su 1,8 posto, zahvaljujući, među ostalim, rastu cijena nafte za oko 3 posto.

Uz to, naftni divovi Exxon Mobil i Chevron objavili su bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica skočile više od 3 posto.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 1,3 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,6, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,74 posto, na 7.020 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,07 posto, na 11.180 bodova, a pariški CAC 0,53 posto, na 5.019 bodova.