Lošiji rezultati

Smanjeni prihodi Renaulta u trećem tromjesečju, zabilježili nagli pad prodaje u rujnu

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, njihov pad iznosio je 1,4 posto
Reanult Clio 4
 Benoit Tessier / REUTERS

Francuski proizvođač automobila Renault izvijestio je u utorak o padu prihoda u trećem tromjesečju zbog slabijih rezultata na tržištima u nastajanju i nepovoljnog utjecaja valutih tečajeva.

Ukupni su prihodi grupe u razdoblju od srpnja do rujna smanjeni šest posto, na 11,48 milijardi eura. U ključnom odjelu automobila pali su 8,4 posto, na 10,06 milijardi eura.

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, njihov pad iznosio je 1,4 posto, pokazuje poslovno izvješće.

Grupa je bilježila pad prodaje u Indiji, a uteg im je bio i pad tržišta i nepovoljni utjecaj valutnih tečajeva u Argentini i Turskoj, te povlačenje iz Irana. U regiji koja obuhvaća ta tržišta grupa je zabilježila pad broja registriranih vozila gotovo za četvrtinu.

Na globalnoj je razini broj registriranih Renaultovih automobila u trećem tromjesečju porastao 2,9 posto zahvaljujući novom partnerstvu s kineskim Brillianceom u segmentu komercijalnih kombija. Ako se isključi njihov zajednički projekt, registracije su pale za 1,7 posto na globalnoj razini, odnosno za 10,4 posto izvan europskog tržišta.

U Renaultu su ipak potvrdili ciljeve za 2018. godinu, uključujući rast prihoda na razini grupe i operativnu maržu iznad šest posto. Otklonili su mogući nepovoljan utjecaj novih regulatornih testova ispušnih plinova zbog kojih su pojedini europski modeli povučeni ili je njihova prodaja obustavljena.

"Mislim da možemo reći da smo se uspješno nosili s tim izazovom", naglasila je financijska direktorica Renaulta Clotilde Delbos, upozorivši ipak da bi novi testovi "mogli još utjecati na poslovanje" u četvrtom tromjesečju.

U Renaultu su također upozorili na "slabu predvidivost" poslovanja u ostatku godine..

Novi globalni harmonizirani test lakih vozila (WLTP) stupio je na snagu u rujnu, prisiljavajući proizvođače automobila, uključujući Volkswagen i Renault, da obustave isporuke pojedinih modela zbog pribavljanja novih certifikata.

Uvođenje testa potaknulo je val diskontnih prodaja u kolovozu, nakon čega je u rujnu uslijedio nagli pad prodaje, koji je u Renaultu bio posebno izražen. Zbog novog su testa proizvođači automobila poput BMW-a, Daimlera i proizvođača dijelova Valea, objavili upozorenje o mogućoj manjoj dobiti dok se Renault suzdržao od takvih objava.

Iz Renaultovih rezultata ne može se iščitati puno o sezoni objave poslovnih izvješća, zaključuje Arndt Ellinghorst iz Evercorea, dodajući da Renaultove najave za četvrto tromjesečje "baš i ne ulijevaju povjerenje".

Čišćenje zaliha kod Renaultovih distributera bilo je "izraženije nego što smo očekivali", dodao je Ellinghorst. "Jasno je da je u tome određenu ulogu odigrao i WLTP", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:12