Velika transakcija

Slovenski državni holding prodao je Abanku za 444 mil. eura Novoj kreditnoj banci Maribor

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.6.2019. u 16:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.6.2019. u 16:08

Ljubljana, 030618.
U Sloveniji se danas odrzavaju parlamentarni izbori.
Na fotografiji: Centar Ljubljane.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Centar Ljubljane

Stopostotni udio u Abanci je Slovenski državni holding (SDH) prodao za 444 milijuna eura Novoj kreditnoj banci Maribor (Nova KBM), koja je u vlasništvu američkog fonda Apollo, a iz Abanke su u petak objavili da im stabilno vlasništvo omogućava "nove prigode za rast, dugoročnu stabilnost i razvoj".

Ugovor o prodaji Abanke potpisan je u četvrtak, a tada je objavljeno i da će država za stopostotni udio dobiti 444 milijuna eura. Inače, slovenska država je krajem svibnja dobila i dividendu za prošlu godinu u iznosu od 67 milijuna eura, o čemu je skupština Abanke odlučila sredinom svibnja.

Nova KBM odnosno američki fond Apollo Global Management za kupnju Abanke treba dobiti i odobrenje regulatora, a završetak transakcije očekuje se do kraja ove godine.

- Abanka je visoko likvidna, kapitalno jaka i stabilna, a poslovanje s klijentima će se, kao i do sada, odvijati nesmetano. Vjerujemo da stabilno vlasništvo banci omogućava nove prigode za rast, dugoročnu stabilnost i razvitak - objavila je Abanka putem Ljubljanske burze.

Prema pisanju slovenskih medija, po završetku transakcije i spajanja Nove KBM-a i Abanke njihova će bilanca ukupno iznositi 8,71 milijardu eura i na slovenskom bankarskom tržištu će imati udio od oko 22,5 posto.

Inače, Abanka je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18,6 milijuna eura. Abanka je treća banka privatizirana zbog obveza prema Europskoj komisiji, a nakon što je Slovenija 2013. godine sa 4,8 milijardi eura dokapitalizirala i sanirala državne banke u vrijeme bankarske krize.

Nakon privatizacije državnih banaka Slovenija je zadržala samo 25 postotni vlasnički udio u Novoj Ljubljanskoj banci, a u njenom je vlasništvu i SID banka, koja uglavnom služi financijskoj potpori izvoznom gospodarstvu.