Kvartalni izvještaj

Slovenski BDP veći za 4,8 posto u odnosu na lani, raste i bruto domaća potrošnja

Ukupna zaposlenost krajem rujna je bila 2,8 posto viša nego prije godinu dana
Ilustracija: radnici u željezari
 Srdjan Živulović / REUTERS

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju porastao za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u odnosu na prethodni kvartal ojačao 1,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci slovenskog statističkog ureda.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je na godišnjoj razini slovensko gospodarstvo poraslo za 3,8, a na kvartalnoj za 0,9 posto, što pokazuje da se dinamika gospodarske aktivnosti nastavlja.

Bruto domaća potrošnja u trećem je kvartalu na godišnjoj razini porasla za 3,5 posto, zahvaljujući porastu bruto investicija od 12 posto, dok je potrošnja kućanstava zadržala istu razinu kao lani.

Relativno povoljna dinamika rasta

Izvoz i uvoz rastu sporije nego u posljednje dvije godine, pa je prema podacima s kraja rujna, izvoz na godišnjoj razini porastao za 5,7 posto, a uvoz za 4,3 posto. Unatoč tome, vanjska je potražnja povoljno utjecala na opću dinamiku ekonomske aktivnosti.

Ukupna zaposlenost u Sloveniji bila je na kraju rujna za 2,8 posto viša nego prije godinu dana, pri čemu je bilo ukupno 1.02 milijuna zaposlenih osoba. Prema ocjenama domaćih ekonomskih analitičara, Slovenija je i u trećem kvartalu ove godine zadržala relativno povoljnu dinamiku rasta iako je u eurozoni i EU-u došlo do usporavanja gospodarskog rasta, što ima najveći utjecaj na slovenski izvoz.

Slovenske ekonomske ustanove i dalje su relativno optimistične u gospodarskim procjenama jer, poručuju, i u takvom vanjskom okruženju podršku rastu gospodarstva vide u relativno snažnoj domaćoj potražnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:17