Zlostavljanje na radu

Slovenac i Hrvat tužili Muska i izgubili; moraju platiti sve sudske troškove

'Lešnikova potraživanja već su bila uključena u nagodbi 2016. godine'
Elon Musk, direktor kompanije SpaceX
 Mario Tama / Getty Images

Slovenac Gregor Lešnik i Hrvat Stjepan Papeš, bivši zaposlenici njemačke tvrtke koju je angažirala kompanija Tesla, izgubili su spor protiv tog automobilskog diva, ali i tvrtke Eisenmann koju je angažirao Elon Musk kao podizvođača radova, objavio je B92.

Lešnik se prije nekoliko godina nagodio s kompanijom Elona Muska zato što se tijekom angažmana u Kaliforniji ozbiljno ozlijedio na radu. Nakon 550.000 dolara odštete, oni su tužili Muska za kršenje Zakona o radu zbog iskorištavanja stranih radnika.

Slovenac je tvrdio da je mjesečno radio preko 250 sati za manje od 950 dolara, što je osjetno manje od američke minimalne plaće. U tužbi je spomenuto da je Musk svojim radnicima prijetio deportacijom ako nadležnim institucijama prijave zlostavljanje.

Sudac američkog suda u gradu San Jose, koje je bilo nadležno za slučaj, presudio je da su Lešnikova potraživanja već bila uključena u nagodbi 2016. godine, zbog čega je izgubio spor i dužan je podmiriti sudske troškove.

Podsjećamo, Gregor Lešnik u Sjedinjene Američke Države stigao je u ožujku 2015. godine sa 140 stranih radnika iz Slovenije i Hrvatske zbog angažmana u tvornici Tesla. Godinu poslije je na radnom mjestu pao s trećeg kata i slomio obje noge, a pretrpio je i ozbiljan potres mozga zbog čega je od kompanije dobio isplatu od 550.000 dolara. Očekivalo se da će njihova tužba biti gruda snijega koja će jednoga dana pokrenuti lavinu koja će baciti potpuno drugačije svjetlo na sjajni svijet Silicijske doline. Naime, američki mediji posljednjih godina intenzivno su pisali o izrabljivanju radnika iz Jugoistočne Europe, pogotovo iz Slovenije i Hrvatske, koji rade u teškim i zakonski neprihvatljivim uvjetima u američkoj autoindustriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:43