Svjetska tržišta

Slabi poslovni rezultati uzrokovali pad Wall Streeta i azijskih burzi, a dolar je oslabio

Slabi poslovni rezultati Caterpillara i Nvidije pokazali su utjecaj usporavanja rasta kineskog gospodarstva
Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi znatno pali jer su slabi poslovni rezultati industrijskih divova Caterpillara i Nvidije podržali bojazni da će se usporavanje rasta kineskog gospodarstva odraziti na zarade američkih kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,84 posto, na 24.528 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 posto, na 2.643 boda, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 7.085 bodova.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a među najvećim je gubitnicima bio industrijski sektor, s prosječnim padom cijena za 1 posto.

Manje zarade zbog slabljenja kineske potražnje

Pritom je dionica Caterpillara pojeftinila više od 9 posto jer su kvartalni poslovni rezultati tog najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije slabiji nego što su analitičari očekivali, što je posljedica slabljenja potražnje u Kini i rasta troškova poslovanja.

Još je više, gotovo 14 posto, potonula cijena dionice Nvidije nakon što je taj proizvođač čipova smanjio procjene prihoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, također, zbog slabije nego što se očekivalo prodaje u Kini.

Te su vijesti podržale bojazni ulagača da će se usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva znatno odraziti i na poslovne rezultate američkih multinacionalnih kompanija.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u 2018. porastao samo 6,6 posto, najsporije u posljednjih 28 godina, a analitičari u anketi Reutersa ovoj godini očekuju daljnje usporavanje na 6,3 posto.

I niz drugih pokazatelja ukazuje na slabljenje kineskog gospodarstva.

„Prošloga tjedna ulagači su bili optimistični jer su poslovni rezultati kompanija bili prilično dobri, no danas je druga priča. Kina je zaista veliki dio slike zarada mnogih kompanija”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Analitičari smanjuju procjene zarada

Dosad je gotovo 25 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 72,6 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za otprilike 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom na to da su u prethodnim kvartalima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Uz to, nakon niza upozorenja kompanija, analitičari su smanjili procjene zarada kompanija u cijeloj ovoj godini na 5,6 posto, s prijašnjih 6,3 posto.

Cijena nafte pale

Oštro su, oko 1 posto, jučer pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte nakon što je krajem prošloga tjedna objavljeno da je u SAD-u povećan broj aktivnih naftnih postrojenja.

To najavljuje daljnji rast ionako rekordne proizvodnje nafte u SAD-u zbog čega bi ponuda na svjetskim tržištima ponovno mogla nadmašiti potražnju u uvjetima kada se rast globalnog gospodarstva usporava, zbog čega bi mogla oslabiti i potražnja za energentima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,91 posto, na 6.747 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,63 posto, na 11.210 bodova, a pariški CAC 0,76 posto, na 4.888 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je SAD podignuo optužnicu protiv kineskog telekomunikacijskog diva Huawei, što je povećalo napetost uoči trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 0,5 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago porasle.

Američki terminski indeksi u minusu

Na azijske burze loše utječe jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko industrijskih divova, među kojima, Caterpillara i Nvidije.

I jutros su američki terminski indeksi u minusu, pa bi i danas poslijepodne na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica mogle pasti.

Ulagači su oprezni zbog niza naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva, ali i predstojećeg nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Jutros je objavljeno da je kineska delegacija na čelu sa zamjenikom premijera Liu Heom stigla u Washington, gdje će u srijedu i četvrtak razgovarati s američkim predstavnicima.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Napetost uoči tih razgovora porasla je nakon što je sinoć SAD podignuo niz optužnica protiv Huaweija zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana, kao i krađu tehnologija i poslovnih tajni.

Ulagači se plaše da bi to moglo umanjiti izglede za postizanje trgovinskog dogovora.

U fokusu sjednica Feda

Ulagači su oprezni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no nagađa se što bi čelnici Feda mogli poručiti.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno je poručivao kako bi ove godine mogao povećati cijenu novca u dva navrata.

No, zbog usporavanja rasta globalnog, pa i američkog gospodarstva, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga se na tržištima trenutno ne računa s promjenom ključnih kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini.

Dolar oslabio prema jenu i euru

Uoči sjednice Feda, na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,76 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,74 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,35 na 109,15 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1430 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1410 dolara.

A zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, cijene su nafte jučer oštro pale.

Tim više što bi u SAD-a ionako rekordna proizvodnja mogla dodatno porasti, zbog čega bi ponuda na svjetskim tržištima ponovno mogla nadmašiti potražnju.

Ipak, nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 16 centi, na 52,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 18 centi, na 60,10 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:22