Natječaj

Slab interes za državnu imovinu, u jednom od najvećih gradova prodana samo dva stana

Valja napomenuti i kako je tih osam nekretnina prodavano u okviru natječaja kojim je Ministarstvo državne imovine tražilo kupce za 25 nekretnina diljem Hrvatske
Ilustracija: centar Osijeka
 Emica Elvedji / CROPIX

Ministarstvo državne imovine zaključilo je natječaj za kupnju osam nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske na području Osijeka, za koje se moglo konkurirati do 19. srpnja. Samo su dvije prodane, a za preostalih šest nije zaprimljena ni jedna ponuda.

Očekivano, najveći je interes iskazan za stan u Biševskoj 17, površine 33,11 četvornih metara, s pripadajućom drvarnicom od 3,5 kvadrata, u energetski obnovljenoj zgradi, čija je početna cijena iznosila samo 78 tisuća kuna. Za kupnju tog stana pristigle su tri ponude, a u konačinici je ipak prodan za bagatelu, za samo 81.235 kuna. Uz tu nekretinu novog vlasnika dobio je još samo stan u strogom centru grada, na adresi Strossmayerova 4, za koji su na natječaj pristigle dvije ponude, te koji je prodan za samo jednu kunu više od početne cijene - za točno 108.001 kuna. Što i nije čudno. Bez obzira na odličnu lokaciju, riječ je o derutnom dvorišnom stanu u prizemlju zgrade koji zahtijeva velika ulaganja kako bi uopće postao uvjetan, piše Glas Slavonije.

I dalje je u državnom vlasništvu iz ovoga natječaja pet stanova. I to redom na atraktivnim adresama: Ružina 48, Pejačevićeva 29, Divaltova 112, Europske avenije 3 i Reisnerova 86. No, osim samih adresa, ništa drugo, kada je riječ o tim nekretninama, nije atraktivno. Riječ je o dvorišnim stanovima u derutnom stanju, koji već na prvi pogled ne odaju dojam poželjnog prostora, ni za život, ni za eventualna ulaganja.

U ovome krugu prodaje državne imovine neprodano je ostalo i nesagrađeno građevinsko zemljište u Ružinoj ulici 117 površine 869 kvadrata po, u usporedbi s drugim nekretninama u ovom "bubnju", povišoj početnoj cijeni - 463 tisuće kuna. No kako cijena u konačnici znači samo 72 kune za kvadrat, u najmanju je ruku čudno što za tu državnu nekretninu nije pristigla ni jedna ponuda.

Valja napomenuti i kako je tih osam nekretnina prodavano u okviru natječaja kojim je Ministarstvo državne imovine tražilo kupce za 25 nekretnina diljem Hrvatske. Tako se u Zagrebu prodavalo osam nekretina, po tri u Velikoj Gorici i Rijeci, te jedna u Novom Vinodolskom, Zaprešiću i Lepoglavi. I to sa znatno boljim uspjehom. Primjerice, u Zagrebu su prodana četiri stana, a u Velikoj Gorici sva tri ponuđena. Što i nije čudno. Naime, izuzev jednoga stana u Zagrebu, koji se po uređenosti može svrstati u istu kategoriju neprodanih u Osijeku, ostali ponuđeni na kupnju daleko su više kategorije. Mahom u dobro pozicioniram i novijim stambenim zgradama, veće kvadrature. Kakvih, poznato je, ima i u osječkim stambenim naseljima. No zašto se oni za sada ne stavljaju na prodaju, nije poznato.

Međutim, kako je početkom godine najvaljivano iz Vlade RH da će se u Osijeku sve prazne državne nekretine naći u ponudi za one koji čekaju svoju priliku za povoljan otkup državne imovine, ostaje, valjda, čekati nove natječaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:13