Grozno otkriće

Skandal oko pedofila trese YouTube, velike tvrtke povlače reklame uz sporne video uratke

Uz neke od spornih videa YouTube je puštao plaćene promotivne materijale
Ilustracija
 REUTERS

Nestle, Walt Disney i Dr. Oetker samo su neke od kompanija koje su zaustavile svoje reklamiranje na YouTubeu, nakon što je u javnosti odjeknula skandalozna informacija da je najveća svjetska platforma za gledanje video sadržaja, propustivši reagirati na vrijeme, održavala na životu krug soft-core pedofilije.

Naime, kako je vlogger Matt Watson detaljno objasnio i pokazao u videu, na YouTubeu je javno dostupan ogroman broj videa na kojem su djeca, uglavnom djevojčice mlađe od 13 godina koje vježbaju gimnastiku, jogu, jedu sladolede, istežu se na pregledu kod doktora i slično. Sadržaj samih videa nije sporan te oni nisu bili snimljeni niti objavljivani u svrhu seksualnog iskorištavanja.

Međutim, ispod njih se odvija prilično jeziva razmjena neprimjerenih seksualnih i predatorskih komentara, kao i vremensko označavanje videa koje onoga tko klikne vodi na točno određene trenutke u videu u kojem su djevojčice u kompromitirajućim pozicijama (raširenih nogu, naziru im se donje gaćice, jedu sladoled...). Prema Watsonu, čiji je video od nedjelje do danas pogledalo skoro dva milijuna ljudi, dovoljno je kliknuti na svega nekoliko takvih videa, da bi ušli u ono što Watson naziva crvotočinom u kojoj će sav sadržaj koji vam YouTube preporučuje voditi dalje na iste takve videe, nad kojima se u komentarima pedofili naslađuju.

Da stvar bude još gora, uz neke od tih videa, YouTube je puštao plaćene promotivne materijale, a među reklamiranim kompanijama našle su i Nestle, Disney, Dr. Oetker te Epic Games (proizvođač video igre Fortnite), objavio je Bloomberg. Iz Nestlea su za BBC poručili kako je prehrambeni div odlučio pauzirati svoje oglašavanje na YouTubeu u cijelome svijetu, dok se slučaj istražuje.

- Preispitat ćemo našu odluku nakon što mjere koje se trenutno poduzimaju budu provedene kako bi bili sigurni da su Nestleovi standardi oglašavanja zadovoljeni - dodali su.

Osim što su također zaustavili reklamiranje svojih proizvoda, iz tvrtke Epic Games su uputili dopis Googleu, koji je vlasnik YouTubea, tražeći da se izjasne koje će sve korake poduzeti kako bi ovakav tip sadržaja maknuli sa svojih platformi. Inače, jedan od oglasa koji se pojavljivao uz sporne videe je i onaj za Googleov Chromebook, laptope koji koriste Google Chrome operativni sustav.

- Svaki sadržaj, uključujući i komentare, koji ugrožava maloljetnike užasan je, a mi imamo jasnu politiku zabrane takvog sadržaja na YouTubeu. Poduzeli smo žurne mjere brišući takve račune i kanale, prijavivši ilegalnu aktivnost nadležnim institucijama te onemogućivši nasilne komentare - poručio je glasnogovornik YouTubea.

Iz te su kompanije dodali i kako je ukupni iznos koji je potrošen na oglašavanje na spornim video sadržajima manji od 8000 dolara u posljednjih 60 dana te da YouTube planira taj novac vratiti oglašavanim tvrtkama.

Ovo nije prvi put da je ta platforma na udaru zbog sličnih skandala. Pred dvije godine, nekoliko velikih oglašivača, među kojima su bili i Procter & Gamble, Marks & Spencer, Audi, pa čak i neke agencije britanske vlade, zaustavili su svoje oglašavanje na YouTubeu nakon što su se reklame za njihove proizvode i usluge našle uz sadržaj koji je poticao nasilje i ekstremizam, pišu Bloomberg i BBC. Također, te iste 2017. godine YouTube je već imao i ozbiljne propuste vezane uz pedofiliju, no ako je suditi prema vloggeru Watsonu, situacija je sada još ozbiljnija budući da se u spomenutu crvotočinu ulazi izuzetno brzo i to čak i ako koristite potpuno novi račun koji nema nikakve poveznice sa seksualno iskorištavajućim sadržajem.

Usput budi rečeno, velika većina prihoda tvrtke majke i YouTubea i Googlea, Alphabeta Inc, dolazi upravo od oglašavanja, a lani su zaradili gotovo 137 milijardi dolara što je rast od 23 posto u odnosu na godinu prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:37