Posljedice Brexita

Sir, maslac i jogurt postat će pravi luksuz nakon što Velika Britanija napusti EU

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.7.2018. u 16:40

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

18.7.2018. u 16:40

, Image: 124772024, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija, kamion koji prevozi miljeko

Svakodnevni proizvodi poput maslaca, jogurta i sira postat će pravi luksuz nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju, piše Guardian.

Istraživanje Londonske škole ekonomije pokazalo je da Britanci gotovo da i neće moći doći do skupljih i rjeđih vrsta sireva jer će troškovi njihovog uvoza biti preveliki.

- Ovisimo o uvozu mliječnih proizvoda, što znači da će nas problemi u dobavljačkom lancu svakako utjecati na nas, bilo nedostatkom na policama, bilo visokim cijenama koje će proizvode koje sada konzumiramo na dnevnoj bazi svesti na povremeni luksuz – pojasnio je Ash Amirahmadi, direktor britanske podružnice Arla Foods.

Prehrambena industrija jedna je od najglasnijih kada je u pitanju upozoravanje na neželjene posljedice Brexita jer Britanija dosta ovisi o uvozu, posebno o Irskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Danskoj.

Kada i ako Velika Britanija izađe iz EU, suočit će se s visokim tarifama na uvoz jer, recimo, mlijeko ima tarifu od 74 posto, a Mozzarella 41 posto.

- Možda će ovo napokon dati priliku britanskim proizvođačima mlijeka da im proizvodi budu vidljiviji na policama trgovina, ali kratkoročno gledano – u problemima smo – kaže Amirahmadi.

Naglašavaju kako zapravo postoje tri mogućnosti – više cijene, nedostatak pojedinih proizvoda ili niži standardi nakon Brexita. Kako stvari trenutno stoje, VB će Europsku uniju napustiti u ožujku 2019. godine.