Šef CROPEX-a

Silvio Brkić: 'Povezujemo se sa slovenskim i europskim tržištem električne energije'

Silvio Brkić, predsjednik Uprave CROPEX-a
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Silvio Brkić na čelu je Hrvatske burze električne energije (CROPEX). Radi se o važnoj instituciji za hrvatski energetski sektor, čiji je rad, međutim, nedovoljno poznat javnosti.
S Brkićem smo razgovarali o dosadašnjem radu CROPEX-a, kao i o planovima za budućnost, posebno s obzirom na predstojeći projekt povezivanja sa slovenskim tržištem električne energije.

Koliko dugo postoji CROPEX? Koji je cilj postojanja jedne takve burze i je li ga ostvario?

- CROPEX su 20. svibnja 2014. godine osnovali Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), koji je tvrtka kći HEP-a, i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), koji je u stopostotnom državnom vlasništvu, pri čemu obje tvrtke imaju jednake vlasničke udjele. Osnovan je na temelju Zakona o tržištu električne energije iz 2013. godine, koji je propisao obvezu spomenutim kompanijama da zajednički organiziraju tržišta električne energije - dan unaprijed i unutar dana - i povežu ih sa susjednim tržištima električne energije. No, zakon nije propisao kako će se ta obveza provesti, pa su kompanije zajednički odlučile osnovati burzu CROPEX.

CROPEX-a za trgovinu dan unaprijed bio je 10. veljače 2016. godine. Drugo tržište, ono za kontinuiranu trgovinu unutar istog dana, pokrenuli smo 26. travnja 2017. godine. Prije početka rada naših tržišta morali smo odabrati burzu partnera s obzirom na specifičan rad burzi električne energije, koja će nam dati pristup europskom rješenju i omogućiti povezivanje s drugim tržištima EU. Nakon selekcijskog postupka, odabrali smo burzu Nord Pool, koja je povijesno prva burza kontinentalne Europe i trenutno najveća burza po volumenu trgovanja. Sjedište joj je u Oslu, a obuhvaća Norvešku, Dansku, Švedsku, Finsku, Estoniju, Latviju i Litvu. Radi se, dakle, o regionalnoj burzi, koja je u zajedničkom vlasništvu operatora prijenosnog sustava iz spomenutih sedam zemalja. Nord Pool je u povijesti također vodio i burzu plina i financijsku energetsku burzu te shodno tome posjeduje velik know-how. Nord Pool nam je jako pomogao u razvoju naše burze. U CROPEX-u danas radi ukupno desetero ljudi raspoređenih u četiri ključna odjela.

Što se tiče temeljnog cilja burze, mi smo ga ostvarili. Burze su povijesno kretale s radom na dobrovoljnoj osnovi, zbog trgovanja viškovima ili manjkovima električne energije. Danas ih imaju sve članice EU, pri čemu smo mi, s Bugarskom, posljednji uspostavili burzu električne energije. Inače, prve ideje o osnivanju hrvatske burze električne energije pojavile su se još 2005.

Ovome valja dodati i da je jedan od ciljeva burzi električnom energijom da povežu tržišta električnom energijom unutar EU. Sukladno regulativi Unije, svaka članica mora imati barem jednu ovlaštenu NEMO burzu, koja mora sudjelovati u prekograničnom povezivanju tržišta, sa susjednim NEMO burzama u EU. Bruxelles je sukladno regulativi EU dopustio i konkurenciju među burzama.

Kako se odvija trgovanje na burzi električne energije?

- Trgovina se odvija elektronskim putem te je anonimna. Članovi imaju osigurano pravo pristupa trgovačkim platformama putem autorizacijskih uređaja, koji pomalo podsjećaju na bankarske tokene. Dan unaprijed platformi zadaju naloge u danu trgovanja do 12 sati za kupnju i prodaju za svaki sat sutrašnjeg dana, i to u rasponu cijena od minus 500 eura pa do plus 3000 eura. Burza također otklanja dva bitna rizika: prvi je da jamči da će sve što se kupilo i prodalo na tržištu biti sigurno isporučeno, a drugi je da na sebe preuzima rizik plaćanja prodane energije.

Inače, CROPEX sada ima 12 članova. Nisu svi hrvatski, štoviše, imamo i članove koji niti nemaju sjedište u Hrvatskoj, nego ovdje kupuju i prodaju električnu energiju i potom je izvoze u druge članice EU ili uvoze iz njih. Prometi su usporedivi kao i kod svih drugih burzi, koje djeluju u lokalnom načinu rada, dakle, nisu preveliki.

Pred vama je novi projekt - povezivanje sa slovenskom burzom električne energije. U kojoj je to fazi i što će nam donijeti to povezivanje?

- Budući da imamo status NEMO burze, imamo mogućnost i obvezu povezati se s jednom od susjednih burzi u EU. Uzimajući u obzir već dulje vrijeme izražen interes za povezivanjem sa slovenskim tržištem, primarno smo bili zainteresirani za povezivanje sa slovenskom burzom električne energije. Sada smo u završnoj fazi tog projekta u kojem sudjeluju i operatori prijenosnog sustava iz Hrvatske i Slovenije. Početak povezanog rada očekuje se u lipnju. Slovenija je već na isti način povezana preko talijanske i austrijske granice na povezano zajedničko tržište električne energije EU, dok se hrvatsko tržište na ovaj način prvi put povezuje s jednom granicom na cijelo povezano tržište Europske unije.

Ovdje ne govorimo o fizičkom spajanju burzi u Zagrebu i Ljubljani, nego o spajanju tržišta korištenjem prekograničnih kapaciteta. Električna energija isti je proizvod kojim se trguje na svim burzama u Europi te je na osnovi toga moguće povezati tržišta po principu dijeljenja naloga za ponudu i potražnju, ovisno o raspoloživom prekograničnom kapacitetu. Našim i slovenskim članovima to će donijeti značajno povećanje ponude i mogućnosti kupnje električne energije. Mi se time u potpunosti spajamo na tržište električne energije u EU, a naši će članovi moći kupovati i prodavati veće količine električne energije.

Povezivanje će CROPEX-u donijeti osjetno veće promete trgovane električne energije, a posljedično i veće prihode. Očekujemo i da ćemo povezivanjem sa slovenskom burzom promet povećati pet do deset puta tijekom određenog razdoblja, a takvi su se rezultati potvrdili i kod drugih burzi koje su provele takve projekte. Uz to, povezivanje će dovesti i do povećanja broja članova.

Slično povezivanje planira se i s burzom električne energije u Budimpešti, koja je već povezana u regionalno tržište Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunjske. No, to nije nešto što će se dogoditi ni u ovoj, a pitanje je hoće li i u sljedećoj godini.

Kakvi su vam planovi prema zemljama u regiji koje nisu u EU?

- Već smo prezentirali osnovne ideje projekta stvaranja regionalne burze električne energije jugoistočne Europe, u kojoj bi svaka od zemalja imala vlasnički udio na bazi modela Nord Pool. Uspostava burzovnog trgovanja električnom energijom u drugim zemljama regije važno je i zbog usklađivanja s europskim energetskim pravom i budućeg članstva tih zemalja u EU. Slične ideje uspostave regionalne burze ima i srbijanska burza električne energije iz Beograda, koja je u suvlasništvu EPEX Spot burze, druge najveće burze u Europi, a koja s onom mađarskom iz Budimpešte, koja je u partnerstvu s EPEX-om, pokušava ostvariti slične regionalne ciljeve. S tim ciljem su beogradska, budimpeštanska i EPEX burza prije dva mjeseca potpisale i sporazum o razumijevanju. Naš prijedlog za regionalnu burzu jugoistočne Europe slijedi model Nord Poola, koji istodobno obuhvaća suverenistički i regionalni princip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:48