Nova titula

Šef njemačkog energetskog diva RWE Rolf Martin Schmitz proglašen 'dinosaurom godine'

Schmitz je zastarjelom demonstracijom sile prekršio standarde prihvatljivog ponašanja, smatraju u udruzi
Rolf Martin Schmitz
 RWE

Njemačko udruženje za zaštitu prirode NABU proglasilo je čelnika energetske tvrtke RWE Rolfa Martina Schmitza "dinosaurom 2018. godine" zbog reakcija na prosvjede protiv krčenja šume Hambach.

Inzistiranjem na krčenju dijela preostale šume Hambach radi proširenja rudnika lignita Schmitz je dolio ulje na vatru ionako žestoke rasprave u Njemačkoj o zaštiti klime, objasnili su u NABU-u dodjelu te titule. Aktivisti su u šumi podigli improvizirani logor kako bi spriječili krčenje, a iz RWE-a su opetovano tražili da se nastambe uklone i aktivisti napuste šumu, što je potaknulo niz prosvjeda.

Schmitz je "zastarjelom demonstracijom sile" prekršio sve standarde prihvatljivog ponašanja u raspravi o odlasku prosvjednika iz šume, kazao je u petak u Berlinu predsjednik NABU-a Olaf Tschimpke.

Sud je obustavio krčenje radi procjene moguće ugroženosti zaštićene vrste šišmiša koji žive u Hambachu, podsjeća dpa.

Čelnik udruženja nazvao je Schmitza "industrijskim dinosaurom" koji mora shvatiti da su se vremena promijenila.

"Druge velike kompanije shvatile su da je održivost ključ uspjeha i prihvaćenosti u široj javnosti dok postupci čelništva RWE-a pokazuju da žive u prošlosti i da ne gledaju u budućnost", upozorio je Tschimpke.

"Na kraju krajeva, i u RWE-u dobro znaju da Njemačka mora prestati koristiti ugljen, ako želi ispuniti ciljeve zaštite klime iz Pariškog sporazuma", dodao je.

RWE spada među najveće zagađivače zraka u Europi zbog elektrana na ugljen, podsjeća novinska agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:50