Godišnji bonus

Šef Aston Martina imat će godišnju plaću od 60 milijuna kuna, nakon IPO-a tvrtke

Idući mjesec Aston Martin bit će prva automobilska tvrtka koja je izlistana na londonskoj burzi
Andy Palmer i Theresa May
 Profimedia, Press Association

Andy Palmer, izvršni direktor Aston Martina, britanskog proizvođača luksuznih automobila uskoro će primati plaću od 8 milijuna eura godišnje (gotovo 60 milijuna kuna), piše Guardian.

Prema njihovom izračunu, Palmer, koji je na čelu Aston Martina od 2014. godine, primat će fiksnu godišnju plaću od 1,5 milijuna eura, uz to, maksimalni godišnji bonus koji može ostvariti je oko 2,5 milijuna eura. Tu su još i nagrade, ovisno o izvedbi dionica, koje mogu ići i do 4 milijuna eura.

Basnoslovna plaća šefa Palmera procurila je nakon što su u četvrtak iz Aston Martina objavili da idući mjesec planiraju izaći na burzu i prikupiti do 5,7 milijardi eura (5,1 milijardi funta). Cijenu dionice postavili su između 17,5 funti i 22,5 funti, a time bi procijenjena tržišna kapitalizacija tvrtke bila između 4,0 do 5,1 milijardi funti s obzirom na to da su u ponudu staviti 57 milijuna dionice.

Idući mjesec Aston Martin bit će prva automobilska tvrtka koja je izlistana na londonskoj burzi.

- Izlazak na burzu prilika je da investitori sudjeluju u budućem uspjehu kompanije – izjavio je jučer Palmer dodajući da će do 2020. godine povećati proizvodnju na 10 tisuća automobila godišnje.

Prema pisanju Guardiana, taj je optimizam možda neosnovan. Naime, posljedice Brexita na proizvodnju i izvoz tvrtke koja je u zadnjih sto godina sedam puta bankrotirala mogle biti dramatične. Aston Martin sve svoje automobile proizvodi u Velikoj Britaniji, ali dvije trećine svojih motora i automobilskih dijelova uvozi iz ostalih zemalja Europske unije.

Inače, omiljeni proizvođač automobila slavnog špijuna Jamesa Bonda u većinskom je vlasništvu talijanske tvrtke Investindustrial i kuvajtskog Adeem Investmenta i Primewagona, a uz njih i njemački Daimler, proizvođač Mercedesa, drži udio od 4,9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:00