Rastući problem

Seattle će izgraditi naselje modularnih kuća za beskućnike vrijedno 12 milijuna dolara

I drugi gradovi blizu Silicijske doline imaju sve više beskućnika jer je život postao preskup
Ilustracija
 Profimedia, INSADCO Photography

Stanovnici Seattlea godinama su gledali kako broj beskućnika u njihovu gradu raste. Na pamet im je palo naizgled jednostavno rješenje – zašto ne bi iskoristili tehnologiju modularnih kuća i smjestili ih u njih? Sam grad i veći okrug King County smislili su projekt vrijedan 12 milijuna dolara, a koji bi njihovim beskućnicima trebao dati krov nad glavom.

Kako piše Business Insider, riječ je o trendu gradnje modularnih domova, koji se sastave na jednoj lokaciji pa prenesu na neku drugu, a time je smanjena njihova cijena.

Slično se već napravilo u Los Angelesu, gdje je privatnom investicijom od 3,6 milijuna dolara izgrađeno 32 apartmana za beskućnike. I to ne bilo kakvih apartmana, sastoje se od recikliranih kontejnera za prijevoz robe

U San Franciscu žele osnovati tvornicu za izradu modularnih domova za beskućnike. Potraga za slobodnim zemljištima počela je još u siječnju, no sve je zapelo zbog pobune lokalnih sindikata građevinskih radnika, koji se boje da će im jeftine modularne kuće uništiti poslove i smanjiti cijenu njihovog rada.

Kalifornijski grad San Jose planirao je izgraditi male kućice kao privremeni dom za beskućnike, ali su se protiv toga pobunili sami stanovnici. Glavni razlog je bio što u svom susjedstvu nisu željeli beskućnike jer su se bojali za sigurnost svojih domova, ali i njihovu vrijednost.

Slične probleme ima i Seattle, kako bi vlasti uspjele sagraditi naselja za beskućnike trebaju sakupiti sve potrebne dozvole, a to je nevjerojatno spor proces.

Modularna gradnja smanjuje troškove gradnje za oko 20 posto, a vrijeme potrebno za konstrukciju je upola kraće, tako jedna kućica može biti gotova već za tri mjeseca.

Svi ovi gradovi nalaze se u blizini Silicijske doline, gdje se zadnjih desetljeća doseljavaju tisuće tehnoloških magova pa je sukladno tome porasla cijena stanovanja. Zbog toga raste i broj beskućnika pa se zajednica trudi pronaći najbolje rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26