Više od 7 milijardi kuna

Sberbank: Dospjeli dug porastao zbog 'restrukturiranja velikog trgovačkog lanca'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 11:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.2.2019. u 11:28

Zagreb, 050417.
Varsavska ulica.
Sredisnji uredi i poslovnica Sberbanke u Zagrebu.
Na fotografiji: logo i natpis.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Iznos dospjelog neplaćenog duga prema Sberbanku povećan je u siječnju ove godine za 73 milijarde rubalja (oko 7,25 milijardi kuna), pokazuju izvještaji te kreditne institucije za prošli mjesec, a ta najveća ruska državna banka priopćila je da je razlog njegova rasta restrukturiranje velikog međunarodnog trgovačkog lanca, što ruski mediji povezuju s Agrokorom.

Prema Sberbankovu priopćenju za medije, jedan od čimbenika koji je utjecao na rast zakašnjelih plaćanja je "postupak planiranog restrukturiranja duga velikog međunarodnog trgovca na malo" te je taj rast u tom smislu privremen.

- Taj postupak je sada u fazi provedbe, ranije smo objavili njegove parametre. Taj proces je prilično dugotrajan. U tom smislu, rast iznosa dospjelog duga doista je posljedica činjenice da smo u određenoj fazi završetka tog restrukturiranja. Ne možemo reći da je to restrukturiranje dovršeno. U javnom prostoru ne možemo otkriti ime (tvrtke) bez pristanka druge strane, pa smo odabrali ovaj obrazac kako bismo razumjeli o kome govorimo - objasnili su predstavnici banke.

Ruski mediji podsjećaju da je Sberbank vjerovnik maloprodajne mreže Agrokora te da je Agrokorov dug prema ruskoj banci 1,1 milijardu eura. Iz Sberbanka napominju i da je na rast dospjelog duga utjecala i metodološka promjena u izračunu toga pokazatelja.

- Udio dospjelog a neplaćenog duga u portfelju banke iznosi 2,5 posto, što je znatno niže od prosjeka ostalih ruskih banaka, koji je iznosio 7,5 posto na dan 1. siječnja 2019. godine - navodi se u priopćenju Sberbanka.