Crno zlato

Saudijska Arabija nakon dvije godine ponovno povećava proizvodnju nafte

Kraljevstvo je već prošlog mjeseca povećalo proizvodnju za više od 100.000 barela dnevno
Crpljenje nafte, ilustracija
 Tomislav Zivkovic / Profimedia, Panthermedia

Saudijska Arabija je nakon dvije godine stiskanja pipe ponovno počela pojačavati proizvodnju nafte, a isto se očekuje i od ostalih članica OPEC-e, piše The Wall Street Journal.

Saudijska Arabija, njeni kolege iz OPEC-e, Rusija i drugi proizvođači nafte, dogovorili su se, naime, još 2016. da smanje proizvodnju nafte za dva posto. Cilj je bio smanjenje ponude nafte te korigiranje cijena, odnosno povećanje cijena. I upalilo je. No, sada kada su se cijene opet digle, velike zemlje potrošači, poput SAD-a, iskazuju zabrinutost za vlastita gospodarstva. Zemlje OPEC-e su, također, bile svjesne da kada cijene postanu previsoke, potražnja može udarati na same cijene i na njihov vlastiti prihod.

Uza sve to, razlozi zabrinutosti zbog nedostatne proizvodnje rastu podjednako i zbog prekida proizvodnje u Venezueli, kao i zbog odluke Washingtona o ponovnoj uspostavi sankcija Iranu. Taj će potez mnoge međunarodne kupce iranskih sirovina odsjeći od iranske nafte tijekom narednih nekoliko mjeseci.

Saudijski dužnosnici priopćili su u petak kako je kraljevstvo već prošlog mjeseca povećalo proizvodnju za više od 100.000 barela dnevno, što je podiglo ukupnu proizvodnju na oko 10 milijuna barela dnevno. No, Saudijska Arabija planira povećati proizvodnju još za barem 100.000 barela dnevno, samo što još uvijek nije poznato kada to planira učiniti. Smatraju da će taj potez smanjiti zabrinutost na tržištu.

Ostaje veliko pitanje koliko zapravo OPEC, Rusija i njezini naftni saveznici planiraju ukupno povećati proizvodnju.

The Wall Street Journal je svojedobno objavio da su Saudijska Arabija i neki drugi proizvođači iz područja Perzijskog zaljeva nedavno favorizirali ideju o povećanju ukupne proizvodnje za 300.000 do 400.000 barela dnevno. Većina tog povećanja trebala bi doći iz Saudijske Arabije. U međuvremenu je Rusija potopila ideju o povećanju proizvodnje do 800.000 barela dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:51