Šaraju sa svima

Saudijci žele sjediti na dvije stolice? Njihov fond ulaže mlrd. dolara u Teslinog rivala

Saudijci bi preuzeli većinski udio u Lucid Motorsu, a prva bi investicijska injekcija iznosila 500 milijuna dolara
 REUTERS

Javni investicijski fond Saudijske Arabije trebao bi investirati milijardu dolara u tvrtku za proizvodnju električnih automobila Lucid Motors, prenosi Reuters.

Novi ulagački pothvat Saudijske Arabije iznenadio je poslovni svijet jer je prošli tjedan, nakon peripetija, najavljeno da će upravo oni podržati i delistiranje Tesle, tvrtke za proizvodnju električnih automobila Elona Muska čije se povlačenje s burze procjenjuje na gotovo 80 milijardi dolara.

Musk je nedavno potvrdio da bi ulaganje Saudijaca trebalo biti puno manje, između 10 i 20 milijardi dolara, izuzme li se njegov udio od 20 posto i udio vjernih dioničara koji će zadržati svoje udjele i nakon povlačenja s burze. No čak ni apsolutni iznos ne bi trebao predstavljati problema za bogate naftne magnate iz Saudijske Arabija čija se imovina procjenjuje na 250 milijardi dolara.

Ipak, piše Reutersa, investicija u Tesline rivale Lucid Motors više bi im odgovarala. Milijarda dolara investicije u rastući sektor električnih automobila znači diversifikaciju poslovanja, ali i puno manju izloženost za saudijski fond koji već drži investiciju od 45 milijardi dolara u tehnološkom fondu japanske multinacionalke SoftBank.

Iako dogovor nije službeno potvrđen, Saudijci bi preuzeli većinski udio u Lucid Motorsu, a prva bi investicijska injekcija iznosila 500 milijuna dolara i pokrila bi prvu fazu proizvodnje modela Lucid Air, luksuznog električnog sedana koji bi se prodavao po cijeni od 100 tisuća dolara. Prototip je predstavljen još 2016. godine, a Lucid Motors će s proizvodnjom krenuti tek krajem ove godine.

Hoće li i kako ta vijest utjecati na najavljenu podršku Tesli, može se samo nagađati. Za očekivati je da "koketiranje" Saudijaca sa suparničkom kompanijom neće odobrovoljiti šefa Tesle Elona Muska koji se našao pod ogromnim pritiskom privatnih tužbi i federalnih istraga nakon optužbi da je uključen u potencijalnu prevaru zbog objavljenog "tvita" da povlači Teslu s burze i da je novac za to osiguran.

Dodatno, Lucid Motorsa je 2007. godine u Kaliforniji osnovao Muskov stari prijatelj, Bernard Tse, bivši potpredsjednik i član upravnog odbora Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31