Uprava traži odgovore

Saudijci ipak pregovaraju s Muskom, ulagači počeli s tužbama: 'Izgubili smo milijune!'

I dalje nije jasno ima li Musk 60 milijardi dolara za otkup dionica svoje tvrtke
Elon Musk
 Profimedia, Zuma Press - News

Javni investicijski fond Saudijske Arabije pregovara o financiranju otkupa dionica tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla, otkrio je u nedjelju anonimni izvor Bloombergu.

Nakon pompozne najave na Twitteru čelnika Tesle Elona Muska da će tvrtku povući s burze po cijeni od 420 dolara po dionici te da je novac za to već osiguran, oči investitora bile su uprte u fond Saudijske Arabije koji barata imovinom od 250 milijardi dolara. Naime, Saudijci su već nagomilali gotovo pet posto udjela u tvrtki Elona Muska pa se otkup činio kao logičan sljedeći korak. U nedjelju ujutro prvo je Reuters objavio da oni ipak nisu zainteresirani za ovaj posao, ali je Bloomberg poslijepodne pisao da su pregovori u tijeku.

Kako navode, pregovori Tesle sa saudijskim fondom počeli su prije Muskove objave, a Saudijci investiciju u proizvođača električnih automobila gledaju kao potencijalno unosan način da se klade protiv nafte, o kojoj ovisi njihovo gospodarstvo. Ni Tesla, ni saudijski fond nisu željeli komentirati navode Bloomberga. Istovremeno, Wall Street je prepun glasina o potencijalnim investitorima u posao koji bi bio najveće delistiranje dionica neke kompanije u povijesti. Prema cijeni dionice koju je Musk naveo, tržišna bi vrijednost Tesle trebala biti više od 80 milijardi dolara, a izuzme li se njegov udio od 20 posto za koji je objavio da neće prodavati, potencijalni investitori bi trebali izdvojiti oko 60 milijardi dolara za otkup. No, dok se to ne dogodi Musk se mora nositi sa sve većim pritiskom.

S jedne strane, tu je Teslin upravni odbor koji još uvijek nije upoznat s daljnjim koracima delistiranja, izvještava Reuters. Kada Musk napokon podastre sve informacije koje su zasad samo njemu poznate, upravni će odbor odlučiti o zapošljavanju savjetnika koji bi ih proveli kroz cijeli proces. S druge strane, tu je američka Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) koja je prošli tjedan kontaktirala Muska u vezi s njegovim navodima da je “financiranje osigurano”. I oni traže detaljnije objašnjenje jer sumnjaju da je koristio Twitter kako bi manipulirao cijenama dionica Tesle koje su poslije objave skočile za 11 posto. A tu si i investitori na burzi, od kojih su, kako izvještava BBC, dvoje već podnijeli tužbu protiv Muska zbog kojeg su izgubili milijune dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:24