Susret organizirao Ivica Pirić

Sastanak IT kompanija s kazahstanskim veleposlanikom: 'Neka to bude naš izvozni proizvod'

Na sastanku su bili predstavnici šest hrvatskih tvrtki - Spana, Compinga, King ICT-a, Croza, Apisa IT i AKD-a
 Privatni album

Predstavnici šest hrvatskih IT kompanija sastali su se jučer u Zagrebu s kazahstanskim veleposlanikom Toležanom Barlibajevom.

Informacija je to koju su nam potvrdili i kazahstanski veleposlanik i Ivica Pirić, koji je organizirao susret, a u ovom je slučaju nastupao kao predstavnik Kazakh Investa i savjetnik kazahstanskog veleposlanika. Organizaciji sastanka pomogao je, kako doznajemo, i Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.

Na sastanku su bili predstavnici šest hrvatskih tvrtki - Spana, Compinga, King ICT-a, Croza, Apisa IT i AKD-a. Sve su one zainteresirane za nastup na kazahstanskom tržištu, koje im pruža velike mogućnosti daljnjeg rasta i razvoja poslovanja.

- Moja inicijativa je stvaranje klastera hrvatskih IT tvrtki, koje bi nastupale na kazahstanskom i ostalim tržištima u tom dijelu svijeta. Želimo da to bude hrvatski izvozni proizvod, kao što smo to napravili u Ukrajini - rekao nam je Pirić.

Podršku nastupu hrvatskih IT tvrtki u Kazahstanu pružio je, kažu naši sugovornici, i veleposlanik Barlibajev. Kazahstan je deveta po veličini zemlja svijeta. Radi se o tržištu od oko 18 milijuna potencijalnih potrošača, koje pruža velike poslovne prilike, posebno ako se uzme u obzir da je ta srednjoazijska država, zajedno s Rusijom, Bjelorusijom, Armenijom i Kirgistanom, članica Euroazijske ekonomske unije. Ipak, dosad je samo jedna hrvatska tvrtka iz IT sektora, Ericsson Nikola Tesla, iskoristila prilike koje joj nudi nastup na kazahstanskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:19