Ivan Žilić

Samoprozvani najbogatiji Hrvat želi kupiti Uljanik?! 'Stipe Mesić me spojio s Upravom...'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.8.2018. u 8:15

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.8.2018. u 8:15

Zagreb, 170818.
Hotel Sheraton.
Poduzetnik Ivan Zilic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Ivan Žilić

Ivan Žilić, koji za sebe tvrdi da je najbogatiji Hrvat težak 24 milijarde eura, iako nitko nikad nije potvrdio to njegovo bogatstvo, tvrdi da se početkom kolovoza sastao s čelništvom pulskog škvera kako bi umjesto Danka Končara uskočio u igru i dao "živi" novac za spas Uljanika.

Kaže da se 2. kolovoza na inicijativu bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića susreo s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i njegovim odvjetnikom u zagrebačkom Sheratonu, a zatim idući dan s predstavnicima Uljanik Plovidbe. Doduše, potvrdu tog sastanka u Uljaniku nismo dobili.

Mnogi su išli k njemu

- Budući da sam vidio da je Uljanik u lošoj situaciji, zamolio sam gospodina Stipu Mesića može li pomoći s kontaktom prema Uljaniku. On mi je dao broj telefona Giannija Rossande, odnosno Mesić je njega nazvao, a mene Rossanda. Mesić mi ga je kasnije predstavio u Sheratonu kamo su 2. kolovoza došli on i njegov odvjetnik. Razgovarali smo i ja sam mu rekao da sam spreman odmah ispuniti sve što im treba. Oni su tražili da preuzmem 75 posto dionica Uljanika i to sam prihvatio te da uđem u Uljanik kao strateški partner, ali da oni najprije moraju odraditi svu proceduru - priča nam Žilić, kojemu su se dosad obraćali mnogi poduzetnici i političari za pomoć u financijskim teškoćama, poput Ljube Jurčića, predstavnika Grada Zagreba koji su pregovarali u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dolazili su mu i iz Gredelja, Vicenco Blagaić, Zdravko Marić i Piruška Canjuga u ime Agrokora, ali su dosad svi ostali kratkih rukava.

Zagreb, 170818.
Hotel Sheraton.
Poduzetnik Ivan Zilic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Ivan Žilić

 

Ističe da je dogovor bio da odmah uloži 120 milijuna eura, i to u brodove koji bi se gradili za Uljanik Plovidbu, zbog čega se, tvrdi, sljedeći dan susreo s Dragutinom Pavletićem, direktorom Uljanik Plovidbe, i Darkom Šorcem, prokuristom u toj tvrtki. Razgovarali su, kaže, o tome kako će se to odraziti na tu tvrtku.

- Imali smo mogućnost da odmah uplatim 120 milijuna eura i time spasimo Uljanik, a oni bi preuzeli brodove. To bi bili novi brodovi koji bi se gradili u budućnosti. A ja sam bio spreman odmah uložiti 500 milijuna eura - tvrdi Žilić. Kaže da bi se ostatak tog novca, dakle 380 milijuna eura, uložio dalje u tvrtku. Začuđujuće, napominje da za Končara kao strateškog partnera, koji je odabran još ove zime, ne zna.

Zagreb, 170818.
Hotel Sheraton.
Poduzetnik Ivan Zilic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Ivan Žilić

 

'Zarađujem dvije milijarde eura godišnje'

- Končara mi nitko nije spomenuo - ističe. Ipak smatra da Končar ne može pomoći Uljaniku jer nema kredibilitet te kaže da bi, da se njega pitalo, već bio ušao u Uljanik.

- Poslije toga više me nitko nije zvao niti kontaktirao na ikakav način. Ne znam zašto to rade. A ja sam spreman ući u tako nešto jer volim takve rizike. Kupovao sam dionice Facebooka po 27 dolara i postao sam milijarder. Glede Uljanika imam dobar osjećaj jer su knjige narudžbi pune. Samo je potrebna radna snaga da se to odradi. Mislim da bih ušao u taj rizik, jer tu ne vidim rizik - kaže Žilić.

Žilić je inače Hrvat s njemačkim državljanstvom i luksemburškom adresom, podrijetlom iz Vareša u BiH. U medijima je tvrdio da zarađuje dvije milijarde eura godišnje i da taj novac želi investirati u Hrvatskoj i BiH. Međutim, dosad od tih njegovih želja nije ostvarena niti jedna pa mnogi ne vjeruju da to bogatstvo postoji.

Zagreb, 170818.
Hotel Sheraton.
Poduzetnik Ivan Zilic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Ivan Žilić

 

"Već godinama poznajem inženjera Ivana Žilića i točno je da sam ga spojio s vodstvom Uljanika”, rekao nam je u petak poslijepodne Stipe Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

U telefonskom razgovoru, Mesić je opisao svoju ulogu u pokušaju spašavanja pulskog brodogradilišta. Vodeće ljude Uljanika poznaje još iz vremena kad je bio predsjednik, a zbližili su se kada je u prošlosti izlobirao da se dva broda za naručitelje iz Turkmenistana, naprave u Puli. S druge strane, sa Žilićem se odavno upoznao u Njemačkoj, i zna da se radi o stručnjaku koji je na patentima koje je izumio “zaradio velike novce”.

“Ivan Žilić zamolio me da ga povežem s vodstvom Uljanika i pokazao dokumente koji dokazuju kako raspolaže zaista velikim sredstvima, a radi se o milijardama. Nemam razloga sumnjati u njegov namjere. Mislim kako bi bilo dobro da toliki novac bude uložen u hrvatsko gospodarstvo, i zato sam kontaktirao s Uljanikom, neka ga prime i saslušaju”, objasnio je Mesić. (Robert Bajruši)