Povratak faktoringa

'Saga oko Agrokora djelovala je pozitivno na faktoring, došlo je do čišćenja na tržištu'

"Cilj nam je ponovna afirmacija faktoringa koji je u ovom proteklom razdoblju doživio poprilično negativan publicitet. Želimo da se on etablira na tržištu kao financijska usluga usko vezana uz komercijalnu djelatnost poduzeća, koja ima svoje mjesto u svakoj ekonomiji pa tako i Hrvatskoj“, istaknula je Rudež
Nives Rudež, direktorice Odjela za faktoring OTP banke i predsjednica Udruženja pružatelja usluga faktoringa HGK
 HGK

Uspostava boljeg kontakta s regulatorima, Hanfom i HNB-om te harmonizacija faktoringa na tržištu u kontekstu same usluge, bit će neki od prvih koraka Nives Rudež, direktorice Odjela za faktoring OTP banke, koja je na plenarnoj sjednici Udruženja pružatelja usluga faktoringa HGK izabrana za predsjednicu tog Udruženja.

"Želimo korisnicima objasniti što im pružamo jer tu ima dosta diskrepancija. Cilj nam je ponovna afirmacija faktoringa koji je u ovom proteklom razdoblju doživio poprilično negativan publicitet. Želimo da se on etablira na tržištu kao financijska usluga usko vezana uz komercijalnu djelatnost poduzeća, koja ima svoje mjesto u svakoj ekonomiji pa tako i Hrvatskoj“, istaknula je Rudež, dodavši da će kroz Udruženje graditi zdrave temelje na kojima će se branša razvijati ubuduće.

Nova predsjednica Udruženja se osvrnula i na utjecaj sage oko Agrokora na faktoring, naglasivši kako je unatoč negativnim konotacijama i kontroverzama, taj slučaj privukao pažnju medija i šire javnosti na struku.

„Rekla bih da je cijela priča oko Agrokora pozitivno djelovala na faktoring, kao svojevrsna katarza. Došlo je do čišćenja na tržištu i faktoring je sada sveden na realne gospodarske okvire. Tako i treba biti jer se on naslanja na ekonomsku aktivnost i ne može biti veći od realnog gospodarstva. Još ovu godinu nas čeka konsolidacija, a onda rast na zdravim nogama“, poručila je Rudež.

Na mjesto zamjenika predsjednice Udruženja izabrani su Dean Tomić iz tvrtke Centar faktor i Tomo Jelić iz Zagrebačke banke, dok je za poslovnog tajnika imenovan Alan Božić iz Sektora za financijske usluge i ekonomke analize HGK.

Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije, tom je prilikom podsjetio kako su posljednjih nekoliko godina mnoga faktoring društva imala ozbiljne probleme, ali sada se situacija stabilizirala te naglasio kako vjeruje da je pred ovim Udruženjem svijetla budućnost, uz napomenu da se faktoringu mora vratiti imidž stručnog i kvalitetnog upravljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:08