Malverazcije

Sad je službeno: Carlos Ghosn je smijenjen s pozicije izvršnog direktora u Nissanu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.11.2018. u 15:34

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.11.2018. u 15:34

Nissan Motor Co Chief Executive Carlos Ghosn speaks during an interview with Reuters at the 44th Tokyo Motor Show in Tokyo, Japan, October 28, 2015. Ghosn said on Wednesday he was not worried about the longer-term potential of the Chinese economy, characterizing the recent slowdown as a temporary correction. REUTERS/Toru Hanai TPX IMAGES OF THE DAY - GF20000035833
Toru Hanai / REUTERS

Carlos Ghosn

Japanski proizvođač automobila smijenio je u četvrtak Carlosa Ghosna s pozicije izvršnog direktora nakon uhićenja zbog sumnje u kršenje financijskih zakona.

Japanski tužitelji uhitili su Ghosna u ponedjeljak zbog sumnje da je uz pomoć direktora Grega Kellyja pet godina u službenim izvješćima navodio gotovo upola niže iznose naknada i bonusa od stvarno isplaćenih 10 milijardi jena (78 milijuna eura).

Japanski poslovni dnevnik Nikkei izvijestio je naknadno da je Ghosnu isplaćeno ukupno oko četiri milijarde jena naknada koje nisu prikazane u Nissanovim financijskim izvješćima.

Danas su iz Nissana priopćili da je odbor direktora jednoglasno donio odluku o Ghosnovoj smjeni.

"Odbor se složio da je to pitanje važno i potvrdio je kontinuitet dugotrajnog partnerstva s Renaultom", navodi se u priopćenju japanske kompanije. Greg Kelly također je smijenjen.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire sastat će se danas u Parizu s kolegom Hiroshigeom Sekom kako bi razgovarali o budućnosti saveza Renaulta, Nissana i Mitsubishija.

Francuska je država vlasnik 15 posto udjela u Renaultu i vlada je zatražila uspostavu privremene uprave u tom proizvođaču automobila. Ghosn trenutno nije u poziciji da upravlja grupom, kazao je ministar Le Maire početkom tjedna.

Dodao je i da su francuske vlasti provjerile njegove porezne račune u Francuskoj i da nisu pronašle "ništa posebno".