Odobrenje za preuzimanje

Sad je i službeno! Perutnina Ptuj prelazi u vlasništvo tvrtke ukrajinskog oligarha

Slovenski prerađivač prelazi iz tvrtke koja je u većinski ruskom vlasništvu u tvrtku koja je u većinski ukrajinskom vlasništvu
Pogon Perutnine Ptuj PIPO u Čakovcu
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je ukrajinskoj poljoprivredno-industrijskoj grupaciji MHP SE (Mirovinski hliboproduct) preuzimanje Perutnine Ptuj, slovenske tvrtke za preradu hrane i proizvođača mesa peradi kao i proizvoda od mesa peradi.

Ta je akvizicija već prethodno dobila odobrenje regulatora u Austriji, Makedoniji, Srbiji i Rumunjskoj, a u priopćenju MHP SE se navodi kako će dogovor o realizaciji ovog posla biti finaliziran na sastanku dioničara Perutnine Ptuj u narednih nekoliko dana.

Perutnina tako prelazi iz tvrtke koja je u većinski ruskom vlasništvu (Slovenska industrija čelika) u tvrtku koja je u većinski ukrajinskom vlasništvu. MHP, agroindustrijski holding, vuče korijene iz 1998. godine kad je Yurij Kosiuk osnovao tvrtku kojom i danas upravlja. Istodobno je i većinski vlasnik tvrtke sa 66 posto dionica. Kosiuk je jedan od ukrajinskih oligarha, imetak mu se procjenjuje na milijardu dolara, a od srpnja od prosinca 2014. godine bio je u uredu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 08:12