Ryanair u problemima

Ryanairovi piloti štrajkat će i u Njemačkoj, otkazuju se i letovi za Hrvatsku?

Zaposlenici već dulje vrijeme traže veće plaće i bolje uvjete rada te su najavili štrajk za petak
Ryanair, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Piloti najvećega europskog niskobudžetnog zračnog prijevoznika Ryanaira iz Njemačke u petak će štrajkati 24 sata te se na taj način pridružiti svojim kolegama iz Irske, Švedske i Belgije, izvijestio je njihov sindikat, podsjetivši da zaposlenici već dulje vrijeme traže veće plaće i bolje uvjete rada.

Ryanair, koji je prošle godine prihvatio sindikate, suočava se sve češće s prosvjedima svojih zaposlenika diljem Europe zbog sporog napretka u pregovorima o kolektivnim ugovorima o radu. Zbog toga je u Irskoj, gdje se nalazi centrala ovoga zračnog prijevoznika, otkazano oko 250 letova predviđenih za petak kao rezultat štrajkova planiranih u Irskoj, Švedskoj i u Belgiji.

Uz njih, poziv na štrajk u petak razmatraju i piloti nizozemskoj sindikata VNV, no još nisu donijeli konačnu odluku, kazao je njihov glasnogovornik.

Štrajk bi u Njemačkoj trebao započeti i petak u 3 sata iza ponoći te bi se trebao odnositi na sve letove iz Njemačke, stoji u priopćenju sindikata Vereinigung Cockpit (VC). Sukladno tome, vjerojatno neće biti ni letova u zračne luke Pulu i Zadar, kao ni letova iz tih zračnih luka za Njemačku.

"Nadamo se da će štrajk navesti upravu Ryanaira da objavi kako je spremna na kompromis te da započne ozbiljne pregovore", rekao je predsjednik VC-a Martin Locher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20