'Priority boarding'

Ryanair ponovno mijenja odredbu o prtljazi u kabini, sada naplaćuju i kovčege do 10 kg

U kabine njihovih zrakoplova takvi kovčezi mogu ako putnici plate 8 funti (oko 65 kuna)
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Irska niskobudžetna aviokompanija Ryanair već neko vrijeme ljuti svoje korisnike odredbama o prtljazi. Prvo su za svaku veću torbu koju žele unijeti u kabinu morali platiti 5 funti (oko 42 kune) pa su svi ostavljali velike kovčege na traci i ponovo su izazivali kašnjenja zbog čega se i krenulo u izmjene.

Sada su najavili kako od studenog u kabine njihovih zrakoplova više neće smjeti kovčezi na kotačima težine do 10 kilograma, osim ako ne plate naknadu od 8 funti (oko 65 kuna). Kako piše Guardian, Ryanair ovime ponovo nastoji smanjiti kašnjenja pri polijetanju. No, javili su se putnici koji se već bukirali letove u studenom, a sada su se našli pred gotovim činom, odnosno moraju platiti namete za koje nisu znali u početku.

Iz aviokompanije su im ponudili da otkažu let i dobiju povrat novca ili uplate “priority boarding” za šest funti i tako dobiju mogućnost unošenja malog kovčega u kabinu. Još bi putnici nekako i pristali na to da im Ryanair nije pokušao naplatiti izmjenu bukiranja karte, u dodatnom iznosu od 8 do 10 funti (od 66 do 82 kune).

Putnici su pobjesnili i doveli u pitanje legalnost ovakve odluke pa je niskobudžetna kompanija na kraju popustila pod pritiskom i omogućila svima koji su kupili karte prije 31. Kolovoza za putovanje nakon 1. studenog da unesu manji kovčeg u kabinu bez plaćanja naknade. Oni koji su već platiti, njih oko 50 tisuća, “priority boarding” dobit će povrat novca.

- Kao i uvijek nastojimo smanjiti cijenu leta, a tome će i pomoći nova odredba o prtljazi kojom ćemo ukloniti sve trake za besplatnu prtljagu i time stati na kraj kašnjenjima – rekao je Kenny Jacobs, direktor marketinga Ryanaira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:52