Dobro unovčili

Ruski VTB prodao oko 11% lanca Magnit za milijardu dolara. Koliko će dobiti za Konzum?

Banka bi na tržištu mogla kupiti još dionica ruskog maloprodajnog lanca, ali da njezin udio, tvrde, neće biti veći od 20 posto
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ruska državna banka VTB prodala je grupi Marathon 11,82-postotni udio u lancu trgovina hranom Magnit vrijedan 62,5 milijardi rubalja (1,02 milijarde dolara). Iz VTB-a su priopćili da je njihov udio u Magnitu time smanjen na 17,28 posto, dodajući da ulaganje u tu kompaniju i dalje smatraju dugoročnim potezom.

Grupu Marathon osnovali su 2017. ruski poduzetnici Aleksander Vinokurov i Sergej Zakharov.

"Trenutno je vrijednost Magnita podcijenjena", rekao je Vinokurov prema priopćenju grupe Marathon. Dodao je da bi Magnit po planovima ulagača ponovo trebao postati vodeći maloprodajni lanac u Rusiji.

VTB je kupio 29,1-postotni udio u Magnitu za oko 138 milijardi rubalja od osnivača Sergeja Galitskiyja, koji je odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora. Tim je potezom Kremlj prvi puta osigurao utjecaj u sektoru maloprodaje.

Magnitove trgovine ciljaju na potrošače s nižim primanjima i na tom su se tržištu teško nosile s agresivnim sniženjima konkurenta X5. U travnju grupa je izvijestila o 42-postotnom padu tromjesečne neto dobiti, dodajući da ove godine vjerojatno neće isplatiti dividende.

U VTB-u navode da su odluku o prodaji dijela udjela u Magnitu temeljili na nekoliko čimbenika, uključujući i upravljanje rizikom.

Glavni izvršni direktor VTB-a Andrej Kostin izjavio je da bi banka na tržištu mogla kupiti još Magnitovih dionica ali da njezin udio u trgovačkom lancu neće biti veći od 20 posto, izvijestila je novinska agencija Interfax.

VTB je, uz Sberbank, podsjetimo jedan od većih kreditora i Agrokora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:56