Kupac nepoznat

Ruski plinski div prodao udio od 3,6 posto za tri milijarde dolara

Dionice su prodane preko Gazpromove podružnice, uz popust od 11 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju tržišta prošle srijede
Postrojenja i glavna zgrada Gazproma
 Sergei Karpuhkin / Mexim Shemetov / Konstantin Chernichkin / Reuters

Ruski plinski div Gazprom objavio je da je pribavio gotovo tri milijarde dolara prodajom 3,6 posto vlasničkog udjela kupcu čiji je identitet nije objavljen.

Dionice su prodane preko Gazpromove podružnice, uz popust od 11 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju tržišta prošle srijede.

Udio od 3,6 posto čine takozvane kvazi trezorske dionice koje su prodane po cijeni od 220,72 rublja po dionici, što znači da je kompanija prodajom ostvarila prihod od 187,7 milijardi rubalja (2,95 milijardi dolara).

Ruska je kompanija sličnom transakcijom u srpnju prodala 2,9 posto vlasničkog udjela, uz popust od pet posto, za 2,2 milijarde dolara.

Iako Gazprom nije dužan objaviti imena kupaca budući da su kupljeni udjeli manji od pet posto, podaci Moskovske burze pokazuju da je u najnovijoj transakciji dionice kupio samo jedan kupac, navodi Reuters.

U Gazpromu nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o prodaji dionica.

"Najvažniji je rezultat dvije transakcije da su se u novoj dioničarskoj strukturi pojavili novi dioničari s ukupnim udjelom od 6,5 posto", piše u bilješci klijentima Sberbank CIB.

"Nije sigurno da su novi ulagači strateški, iako ukupni iznos ulaganja od 5,1 milijardu dolara upućuje na zaključak da jesu", dodaju u Sberbank CIB-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:43