Transport kroz Ukrajinu

Rusija, Ukrajina i Europska unija pripremaju se za pregovore o uvjetima ugovora o plinu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.10.2019. u 16:00

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.10.2019. u 16:00

Pula, 020412. Kompletno renoviranje Zagrebacke ulice. Nakon sto su se postavile nove cijevi za vodu i plin iskopan je skoro cetiri metra dubok kanal za kanalizaciju i oborinsku odvodnju u kojeg ce se danas postaviti cijevi. Radovi bi treali biti gotovi do polovine lipnja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Ilustracija

Rusija, Ukrajina i EU će u ponedjeljak, 28. listopada u Bruxellesu raspravljati o uvjetima budućeg ugovora o plinu, kao i o količini i tarifama opskrbe, izvještavaju ruski mediji pozivajući se na tiskovnu službu Europske komisije (EK).

Pregovori će, kako se navodi, biti usredotočeni na to kako EU-ovu energetsku regulativu uklopiti u budući okvirni sporazum o transportu ruskog plina kroz Ukrajinu, te na trajanje budućeg ugovora i potrebne količine i tarife.

Najavljuje se da će se potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič odvojeno sastati s ministrima energetike Ukrajine i Ruske Federacije Aleksandrom Novakom i Aleksejem Orželjem, a sudjelovat će i predstavnici ukrajinskog Naftogaza i ruskog Gazproma.

"Želim razviti konstruktivan duh prisutan na zadnjem krugu pregovora kada smo svjedočili približavanju stajališta o nekim pitanjima", rekao je Šefčovič.

Zadnji krug pregovora Rusije, Ukrajine i EU-a o produženju ugovora o tranzitu ruskog plina u Europu kroz Ukrajinu održan je 19. rujna i trajao je samo 40 minuta, a nakon njega Šefčovič je izjavio da je prvi puta nakon puno godina prošao u vrlo konstruktivnom i pozitivnom tonu.

Tri strane su tada istaknule da je produženje transporta kroz Ukrajinu i isporuka ruskog plina u Europu moguća u gotovo bilo kojem scenariju, te da su se Gazprom, Ukrajina i Europa pobrinule i za moguće "crne dane" punjenjem rekordnih količina plina u podzemna skladišta.

Sporazum o tranzitu ruskog plina u EU kroz Ukrajinu istječe 31. prosinca ove godine. Rusija predlaže produženje ugovora na trenutnim osnovama, a EU da ukrajinski plinovodni sustav bude dijelom krupnijeg projekta dostave plina iz središnje Azije u Europu.

Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu. Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2 i Turskog toka, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen predloži li Ukrajina konkurentne uvjete.