Državne rezerve

Rusija na inicijativu Olega Deripaske izdvojila 149 milijuna dolara za kupnju aluminija

U tekstu uredbe ne navodi se konkretan razlog kupnje kao ni vremenski okvir
Oleg Deripaska
 Profimedia, Sputnik

Ruska vlada mogla bi kupiti do 50.000 tona aluminija za državne rezerve, pokazuje uredba objavljena u srijedu, što bi olakšalo poziciju sankcioniranog ruskog proizvođača Rusala.

Prema uredbi koja nosi datum od 26. studenog, vlada je za planiranu kupnju izdvojila 10 milijardi rubalja (149 milijuna dolara) na inicijativu ruskog tajkuna Olega Deripaske (bliskog predsjedniku Putinu) kazao je za Reuters izvor u ruskoj vladi.

Deripaska je veliki dioničar Rusala preko krovne tvrtke En+ grupa, a obuhvaćen je američkim sankcijama zajedno s drugim tvrtkama u kojima ima značajne vlasničke udjele. Zbog tih sankcija poslovanje tvrtki izuzetno je teško te su zapale u ozbiljne probleme.

Prema trenutačnim razmatranjima kupnja aluminija za državne rezerve trebala bi biti jednokratna mjera, napomenuo je izvor iz vlade. U tekstu uredbe ne navodi se konkretan razlog kupnje kao ni vremenski okvir.

U Rusalu i njegovoj krovnoj kompaniji En+ grupi nisu željeli komentirati informaciju o kupnji aluminija za državne rezerve. U ruskom ministarstvu industrije i trgovine nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Ministar industrije i trgovine Denis Manutrov u kolovozu je izjavio kako vlada ima rezervni plan za slučaj da sankcije Rusalu ne budu ukinute, a on uključuje i kupnju aluminija za državne rezerve.

Obujam planirane kupnje od 50.000 tona malen je i odgovara oko 17 posto Rusalovog mjesečnog izvoza, ali bi kompaniji mogao poslužiti kao svojevrsno osiguranje ako mu ponestane gotovine, napominje analitičar ruske agencije za rejting ACRA Maxim Hudalov.

„Trenutno im zapadne financijske institucije uskraćuju kredite a sada (Rusal) ima zajamčenog kupca”, pojasnio je Hudalov.

"Mislim da će to... biti korisno kao oblik potpore likvidnosti kompanije. Mislim da državne rezerve neće stvarno kupiti aluminij ali će za kompaniju biti dragocjena mogućnost realizacije isporuke”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49