Novi početak?

Ruši se nikad dovršeni centar Leclerc, novi investitor ulaže 150 milijuna eura?

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.5.2018. u 16:16

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.5.2018. u 16:16

Zagreb, 210509.
Posljednjih nekoliko godina, Zagreb bitno mijenja svoje vizure, sto je uzrokovano povecanim investicijama i procvatom gradjevinskog sektora. Na slici: Nikada dovrseni prodajni centar Leclerc u Spanskom.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza MJedia

Nikada dovršeni prodajni centar Leclerc u Španskom

U Zagrebu je počelo rušenje nikad dovršenog trgovačkog centra Leclerc u Španskom. Radi se o neuspjelom pokušaju investicije francuskog maloprodajnog lannca, koja se u Hrvatskoj često uzimala kao primjer kako brojne administrativne prepreke i neinvesticijska klima mogu kočiti ulaganja.

Naime, Leclerc je još krajem 90-ih godina prošlog stoljeća otkupio 60.000 četvornih metara zemljišta u Španskom i sagradio je objekt u kojem je on trebao biti smješten. Ipak, za njega, podsjeća se u novom broju Lidera, nije mogao dobiti dozvolu, budući da nisu uspjeli otkupiti malu parcelu usred zemljišta, za koju je vlasnik tražio čak dva milijuna eura. Poslije toga, Leclerc se 2002. povukao iz Hrvatske, odustavši i od tog projekta, i od hrvatskog tržišta.

Zemljište, ovoga puta sa spornom parcelom, potom je kupio Agrokor. Koncern kojim je tada suvereno vladao Ivica Todorić namjeravao je dovršiti objekt i djelomično ga prenamijeniti. No, kako za taj projekt nije našao partnera, i Todorić je, ističu u Lideru, prodao objekt i zemljište, koji je potom godinama stajao kao ruglo, a o njegovoj sudbini nije se ništa znalo.

Sada je u igri novi ulagač i novi projekt. Prema pisanju Lidera, tvrtka Heta je prostor prodala zagrebačkoj tvrtki Sensa Nekretnine, koja na tom mjestu namjerava graditi Trgovački centar Špansko. Novi trgovački centar, kažu informacije do kojih je došao Lider, imat će više od 30.000 četvornih metara površine, a u njemu će biti oko 70 trgovačkih prostora, zatim, multipleks kino s devet dvorana i zabavno-ugostiteljski sadržaji.

U Lideru vrijednost investicije procjenjuju na oko 150 milijuna eura. Ipak, u tom tjedniku ističu kako nisu uspjeli doznati iz kojih će se izvora financirati novi projekt, budući da je Sensa Nekretnine novoosnovano poduzeće, čiji je temeljni kapital samo 30.000 kuna.