Politika, rat i ekonomija

Rusi prodajom S-400 raketnog sustava u narednim godinama žele zaraditi 30 milijardi dolara

Kupnju je ugovorilo već nekoliko država, a ni zainteresiranih na tržištu ne fali
S-400 raketni sustav na paradi za Dan pobjede
 Profimedia, Sputnik

Iako nikada službeno nije bio korišten u borbenim operacijama, ruski S-400 raketni sustav uzrok je političkih svađa diljem svijeta, piše Bloomberg.

Naime, Rusija snažno lobira za prodaju svojeg sustava na tržištu kojem uglavnom dominira američko oružje što je uzburkalo duhove. Tako već mjesecima dio američkih senatora i zastupnika u Kongresu pokušava blokirati prodaju F-35A borbenog aviona Turskoj samo zato što je ta država, ujedno i njihov NATO partner, najavila da će kupiti S-400 sustav.

Potencijalnih kupaca u svijetu u kojem države svake godine troše stotine milijardi dolara na oružje ne manjka. Kina je početkom godine već primila isporuku prvih jedinica, a pretpostavlja se da su ih kupili i Alžir i Bjelorusija. Što se pak tiče budućih narudžbi, osim Turske kupnju su dogovorili Indija i Saudijska Arabija (svaki od tih ugovora navodno vrijedi između 2 i 3 milijarde dolara), a zainteresirani su Iran i Vijetnam.

Kako piše Moscow Defense Brief, vodeći izvor za vojna pitanja iz Rusije, Moskva bi od prodaje S-400 sustava u narednih 12 do 15 godina mogla zaraditi i do 30 milijardi dolara. Osim očite financijske dobiti i jačanja vojne industrije, ruski predsjednik Putin ovom prodajom želi unijeti razdor između SAD-a i njihovih partnera, stoji u tekstu Bloomberga.

- S-400 ima i komercijalnu i geopolitičku dimenziju te jača utjecaj Rusije - smatra bivši ruski diplomat Vladimir Frolov.

Kako ističu vojni analitičari, ruski raketni sustav ima nekoliko prednosti u odnosu na druge sustave koji se nude na tržištu, među njima i američki MIM-104 Patriot, kojeg proizvodi tvrtka Raytheon. Tako ugledni IHS Markit Ltd. ističe kako su oba zemlja-zrak sustavi s funkcijom da unište neprijateljske letjelice i balističke projektile. No, S-400 zato ima domet od najmanje 250 km (nakon nadograde koja se očekuje ove godine i 400 km) naprema 160 km koliko je domet Patriota. Uz to ima i jači radar, može uništiti mete koje se kreću znatno većom brzinom i brže može reagirati na prijetnju. Iako su oba sustava mobilna, S-400 može biti spreman za akciju za samo 5 minuta, dok bitnici Patriota treba punih sat vremena. Nimalo nevažno za potencijalne kupce, S-400 je i nešto jeftiniji od Patriota - prema podacima IHS Markita Patriot košta između 550 i 700 milijuna dolara, dok S-400 košta između 475 i 625 milijuna dolara.

Sustav proizvodi državna kompanija Almaz-Antey, a Rusima su, očekivano, puna usta hvale za njihov proizvod:

- Ovaj sustav nema premca. Ruski protuzračni sustavi nikome ne dozvoljavaju da napadne bez posljedica - rekao je Vjačeslav Davidenko, glasnogovornik državne tvrtke za prodaju oružja, Rosoboronexporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 00:32