Obveza

Rok za upis curi: Kazne za one koji ne otkriju stvarne vlasnike tvrtki i do 350.000 kuna

Procjenjuje se da je oko 180.000 tvrtki obveznik upisa u spomenuti registar
Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

Još je četrdeset dana ostalo tvrtkama i drugim obveznicima upisa u Registar stvarnih vlasnika koji još nisu upisali potrebne podatke u registar da to i učine.

Rok za upis stvarnih vlasnika u registar počeo je teći 3. lipnja ove godine, kada je ministar financija Zdravko Marić objavio pravilnik o registru.

Tvrtkama koje do 31. prosinca ove godine ne upišu potrebne podatke u Registar stvarnih vlasnika zaprijećene su kazne i do 350.000 kuna. Procjenjuje se da je oko 180.000 tvrtki obveznik upisa u spomenuti registar.

“Pozivamo sve ovlaštene osobe u trgovačkim društvima, udrugama, zakladama i ustanovama koje nisu ispunile svoju zakonsku obvezu da izvrše upis podataka o stvarnim vlasnicima do 31. prosinca 2019. kako bi se izbjeglo izricanje sankcija”, upozorila je jučer Fina.

Registar stvarnih vlasnika jedna je od ključnih novina u izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je stupio na snagu sredinom travnja ove godine. I Ured za sprečavanje novca jučer je izdao upozorenje da rok za upis stvarnih vlasnika istječe krajem godine. Upis u registar se ne naplaćuje. Osim nepoštivanja obveze upisa podataka u Registar do kraja godine, tvrtke će se kažnjavati i za eventualni propust unošenja izmjena u postojeće podatke u Registru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:09