Odluka suda

Ročište o stečaju 3. maja odgođeno za 26.9.: 'Riječki škver nije prezadužen kao Uljanik'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.8.2019. u 12:19

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.8.2019. u 12:19

Rijeka, 231018.
Prosvjedna setnja radnika Brodogradilista 3. maja. Radnici su najvise zabrinuti zbog blokiranog racuna. Ako se danas ne odblokira, u brodogradilistu, po sili zakona pokrece se stecaj jer je racun tvrtke blokiran 60 dana.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / Hanza Media

Radnici 3. maja snimljeni tijekom prosvjedne šetnje prošle godine

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno je za 26. rujna, odlučio je u četvrtak Trgovački sud u Rijeci.

Dogovoreno je da se u Ministarstvu gospodarstva do 29. kolovoza utvrdi model financijske konstrukcije i drugih preduvjeta za nastavak proizvodnje.

Do 29. kolovoza treba se pronaći model nastavka deblokade računa Brodogradilišta 3. maj, isplate zaostalih plaća radnicima te s naručiteljima nedovršenih brodova u riječkom brodogradilištu utvrditi način njihova dovršetka i plaćanja.

Predstavnici Uprave Brodogradilišta i Ministarstva gospodarstva najavili su da nastavljaju s intenzivnim radom na pretpostavkama za nastavak proizvodnje, a sindikalisti su izrazili zadovoljstvo jutrošnjom odlukom Vlade, podrškom Ministarstva gospodarstva i Jadranbroda te potvrdili da su spremni za nastavak rada u brodogradilištu.

Odluka o odgodi donesena je nakon što je Vlada jutros donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maj Brodogradilištu.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade podsjetio kako se krajem srpnja 3. Maj Vladi obratio dopisom kojim se traži izdavanje državnih jamstava za deblokadu računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maju.

Kazao je i kako je riječ o tvrtki koja je krajem 2017. završila restrukturiranje, sukladno pravilima o restrukturiranju poduzetnika u poteškoćama, te o tvrtki čiji je poslovni račun već duže vrijeme u blokadi.

- 3. maj za razliku od Uljanika nije prezadužena kompanija i da nije bilo onih pozajmica Uljaniku ono bi moglo normalno funkcionirati jer su i sadašnji i potencijalni kupci izrazili interes i spremnost za završetak brodova, a postoji i interes za gradnju novih brodova - kazao je premijer.