Crne vijesti

Riječki 3. maj pred slomom? Otkazuju se ugovori, a ostaju i bez svojih stručnjaka

Od početka rujna, 3. maj napustilo je čak 49 brodograđevnih stručnjaka
Radnici 3. maja tijekom štrajka
 Matija Djanjesic / Hanza Media

Kanadska tvrtka Algoma odustala je od dvije naručene novogradnje u 3. maju, piše danas Novi list.

Osim toga, nesigurna je budućnost dvaju brodova u izgradnji, Algome Intrepid, poludovršene novogradnje koja se nalazi u opremnoj luci, te novogradnje 527 koja trenutno stoji na navozu riječkog brodogradilišta. Ako se do kraja mjeseca ne dođe do novaca za kupovinu materijala i nastavak radova na poludovršenim brodovima, Kanađani bi mogli otkazati ugovore za sva četiri naručena broda.

Nastavak je to crnih vijesti iz riječkog brodogradilišta, nakon što je prošli tjedan norveški SIEM otkazao tri naručena broda, a jedva pristao da se dovrši jedna novogradnja, koja je već 70 posto izgrađena.

To zapravo znači da bi 3. maj početkom listopada mogao ostati bez ijednog važećeg ugovora. Novca u Uljanik grupi, naime, nema: dvije novogradnje u opremnoj luci pulskog brodogradilišta dovršavaju se tako da naručitelji sami direktno plaćaju kooperantima i dobavljačima. No, u 3. maju je situacija još gora jer nemaju ni novca, ni materijala, a izgledno je da od idućeg mjeseca nemaju ni dogovorene ugovore, dodaje Novi list. Preostaje još španjolski kemikalac Santiago, ali on je, nakon što je u 3. maju izgrađen trup, prevezen u pulski Uljanik, na čijem vezu bez napretka stoji više od godinu dana.

Iz Ministarstva gospodarstva tvrde da rade na spašavanju narudžbi, dok ministar financija Zdravko Marić ukazuje na pitanje dodatnih sredstava potrebnih za završetak novogradnji.

Juraj Šoljić, radnički predstavnik u Nadzornom odboru 3. maja, apelira na Vladu da hitno imenuje svog povjerenika ili kriznu Upravu u riječkom brodogradilištu.

- 3. maju, osobito za vrijeme trajanja mandata direktora Maksimiliana Percana, sustavno i planski nanosi se šteta i uništava njegova poslovna reputacija - rekao je Šoljić.

Dodatno, Percana je optužio i da mu je kao članu Nadzornog odbora onemogućio uvid u svu dokumentaciju koju je zatražio, a vezanu uz pozajmice od 523 milijuna kuna Uljaniku, raznih cesija, investicija, ugovora i podugovora, aneksa i drugih dodataka ugovorima.

No, problemima riječkog brodogradilišta tu nije kraj. Osim bez poslova, ostaju i bez ljudi. Prema informacijama koje je Novi list dobio od Predraga Kneževića iz Sindikalnog odbora za spas 3. maja, samo od početka rujna, tvrtku je napustilo 49 radnika, redom iznimno kvalitetnih brodograđevnih majstora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:49