Analiza ugledne agencije

Reuters: Zbog kroničnog nedostatka radne snage Hrvatska će teško dostići zapad Europe

Kao uzroke manjka radnika u nas, Reuters vidi odljev radnika van države i obrazovni sustav
Ilustracija
 Jon Nazca / REUTERS

Zbog manjka radnika Hrvatska u srednjoročnom razdoblju ne samo da neće dostići najrazvijenije članice EU, nego će zaostajati i za stopama rasta istočne i jugoistočne Europe, procjenjuje agencija Reuters u opširnoj analizi tržišta rada u našoj zemlji.

- Hrvatska pati od ozbiljnog nedostatka radne snage, najosjetnije u svojim lijepim turističkim naseljima na moru i u turizmu općenito koji je bitan za njezin gospodarski rast što oslabljuje nade da će ta zemlja sustići razvijenije ekonomije Europske unije – navodi ugledna agencija, citirajući procjene ekonomskih analitičara u našoj zemlji da će hrvatska ekonomija u predstojećem razdoblju rasti po stopama od jedan do dva posto.

Trenutno, dodaje Reuters, rast hrvatskog BDP-a nešto je veći i kreće se oko tri posto, no ni to, zaključuje, nije na razini rasta država na istoku i jugoistoku Europe.

- Turizam u Hrvatskoj sa svojim spektakularnim otocima redovito nadoknađuje znatan trgovinski manjak zemlje pa je ključno za uslužni sektor koji ga podupire kako bi mogao ispuniti otvaranje novih radnih mjesta – napominje agencija prenoseći računice Hrvatske udruge poslodavaca kako u nas nedostaje oko 30 tisuća radnika, prije svega u uslužnim djelatnostima, ali i u industriji.

Kao osnovne uzroke nedostatka radne snage u Hrvatskoj, Reuters detektira odljev radnika u inozemstvo zbog viših plaća i neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva. U prilog potonjeg, navodi se primjer sisačke tvrtke ABS koji, prema navodima Ivane Rumac iz Odjela za opće i pravne poslove ABS-a, nije uspio pronaći potrebnog 71 radnika s odgovarajućim znanjima i vještinama.

- U protekloj financijskoj godini, kada smo angažirali 71 radnika, 40 posto ispitanika nije ispunilo uvjete, a 43 posto od naših 90 zaposlenika moralo se interno školovati – izjavila je Ivana Rumac za Reuters.

Agencija prenosi i podatke Franza Letice, šefa zagrebačkog udruženja restorana i vlasnika barova, da je u prvih devet mjeseci ove godine bilo 782 nepopunjena radna za kuhare te tisuću i 493 otvorenih radnih mjesta za konobare u glavnom gradu Hrvatske. Reuters dodaje i sve izraženiji manjak medicinskih sestara u našim bolnicama te prenosi navode direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonje Holocher-Ertl da je jedna veća austrijska tvrtka odustala od investicije u Hrvatskoj jer nije mogla naći dovoljno radnika.

- Željeli su proširiti poslovanje u Hrvatskoj, ali su se zbog nedostatka adekvatno kvalificirane radne snage na kraju odlučili za Južnu Ameriku gdje također posluju – otkriva Sonja Holocher-Ertl za Reuters.

Ova raščlamba hrvatskog tržišta rada zaključuje se zabrinjavajućim podatkom kako se svega 60 posto našeg stanovništva starosti između 15 i 64 godine zapošljava. Riječ je, konstatira Reuters, o jednoj od najnižih stopa zaposlenosti u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:05