Brojke samo rastu

Rekordna zaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni, pad bilježi samo Rumunjska

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.9.2018. u 8:33

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.9.2018. u 8:33

Construction workers on a building site in Fridolfing, Bavaria, Germany, Europe, Image: 148116490, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Ilustracija, radnici

Zaposlenost u Europskoj uniji i eurozoni u drugom je kvartalu 2018. dosegnula nove rekordne razine, pa je u EU bilo zaposleno ukupno 238,9 milijuna građana, od čega njih 158 milijuna u eurozoni, pokazuje najnovije izvješće Eurostata.

Obje su brojke najviše otkada su u Eurostatu počeli pratiti te podatke, a podaci su sezonski prilagođeni.

Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođeni broj zaposlenih u drugom je tromjesečju 2018. godine uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je porastao za 0,5 posto, objavio je u utorak EUROSTAT. U istom je postotku broj zaposlenih uvećan i u eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je također porastao za 0,4 posto.

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu za drugo tromjesečje, najviše je porastao broj zaposlenih u Estoniji i na Malti, za po 1,3 posto. U stopu ih slijedi Poljska, s 1,2 posto većim brojem zaposlenih, te Cipar i Luksemburg, gdje je on uvećan za jedan odnosno 0,9 posto.

Pad broja zaposlenih zabilježen je u Latviji, Portugalu i Rumunjskoj, za po 0,3 posto, te u Bugarskoj, za 0,2 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Broj zaposlenih u EU u drugom je tromjesečju, prema istom razdoblju prošle godine, uvećan za 1,4 posto. U prvom kvartalu rast je iznosio 1,5 posto na godišnjoj razini.

U eurozoni je broj zaposlenih na godišnjoj razini porastao za 1,5 posto. U istom je postotku bio uvećan u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Daleko najveći rast broja zaposlenih u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen na Malti, za 5,5 posto, te na Cipru, za 4,3 posto.

Broj zaposlenih pao je na godišnjoj razini samo u Rumunjskoj, za 1,5 posto. Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni Eurostatu.