Pojačani promet

Rekordan broj vozila prošao hrvatskim autocestama u proteklom vikendu, ukupno 1,2 milijuna

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.8.2018. u 11:32

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.8.2018. u 11:32

Damir Krajač / Hanza Media

Ilustracija

Na svim hrvatskim autocestama proteklog, četvrtog kolovoškog vikenda, prometovalo je ukupno gotovo 1,2 milijuna vozila, a na svima je i pojedinačno bilo više vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, pokazuju podaci tvrtki-koncesionara autocesta.

Uobičajeno najviše vozila i proteklog vikenda, od 17. do 19. kolovoza, bilo je na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb, gotovo 912 tisuća, što je gotovo 9 posto više nego u usporedivom lanjskom vikendu.

Za tek nešto manji postotak, od 8,6 posto, porastao je i prihod od naplaćene cestarine, na 49,6 milijuna kuna bez PDV-a, poručuju iz HAC-a.

Po podacima tvrtke Autoceste Zagreb-Macelj, na istoimenoj autocesti kojom upravlja, za vikend je bilo ukupno 109,1 tisuća vozila ili 2,5 posto više nego u istom lanjskom vikendu. Pritom je najviše vozila na toj cesti zabilježeno u subotu 18. kolovoza odnosno nešto malo više od 40 tisuća, što je gotovo 3 posto više, dok je najveći porast od 3,6 posto na toj autocesti bio u nedjelju, sa 35,4 tisuće vozila.

Na Istarskom ipsilonu je za vikend također zabilježen veći promet nego lani, za gotovo 5 posto, sa nešto malo više od 168,7 tisuća vozila, pri čemu je svaki dan vikenda donio sličan porast broja vozila od po 5 posto. I na toj autocesti, po podacima koncesionara Bina Istre, najviše je vozila bilo u subotu, 62,2 tisuće.

Pojačani promet na svim autocestama nastavio se i u ponedjeljak prije podne, a koncesionari napominju i da su u dosadašnjem dijelu ovog ljeta bilježili jaki promet i u danima u tjednu, posebice ponedjeljkom i petkom.