Doing Business

Reakcije na porazne rezultate, Majetić: 'Zemlje u regiji mijenjaju se brže i prestižu nas'

Majetić: 'Promjene su prespore i nedovoljne za značajni pomak'
Davor Majetić
 Goran Mehkek / CROPIX

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ocijenio je u srijedu, komentirajući najnoviju Doing Business ljestvicu, da su promjene, iako se događaju, i dalje prespore i nedovoljne za ostvarenje značajnijeg pomaka koji je nužan za postizanje konkurentnosti gospodarstva.

Naime, Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja 'Doing Business' među ukupno 190 zemalja zauzela 58. mjesto, sedam mjesta niže nego lani.

Dodao je kako je evidentno da se "zemlje okruženja mijenjaju puno brže od nas te nas u velikoj mjeri prestižu, a našim kompanijama postaje sve teže natjecati se s njima".

- Očekujemo da Vlada nastavi rad na reformama koje je počela provoditi te da još intenzivnije počne s provođenjem svih ostalih koje su ključne za postizanje bolje poslovne klime u zemlji - poručio je Majetić.

Dodatno, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, smatra da je Doing Business ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati. Najavio je i kako će se omogućavanjem elektroničkog pokretanja poslovanja, na čemu njegovo ministarstvo radi, Hrvatska podići na toj ljestvici za 10-ak mjesta.

- Analizom onoga što u ovom trenutku jest rak-rana hrvatskog gospodarstva, svjesni činjenice da neke države, a pogotovo države u našem okruženju neke poteze vuku radikalnije i puno brže, mislim da nam je i Doing Business ljestvica dala jasni signal u čemu smo loši i što trebamo mijenjati - izjavio je Horvat novinarima prije potpisivanja sporazuma Hamag-Bicroa s financijskim institucijama o suradnji za provedbu financijskog instrumenta Ograničeno portfeljno jamstvo.

Podsjeća da već dva mjeseca s ministarstvima uprave i pravosuđa radi na jednoj konkretnoj i radikalnoj mjeri uklanjanja svih administrativnih barijera pri pokretanju poslovanja na prostoru Republike Hrvatske elektroničkim putem, po čemu je zemlja na ljestvici Doing Business najviše pala.

- Kada se umreži šest ministarstava, zavoda i drugih institucija koje u ovom trenutku sudjeluju u pokretanju poslovanja i kada osiguramo da se iz dnevnog boravka elektroničkim putem može pokrenuti poslovanje na prostoru Republike Hrvatske, uključivo s otvaranjem bankovnog računa, elektroničkim plaćanjima svih potrebnih taksi bez ijednog fizičkog potpisa, ja sam siguran da će to po našim analitičkim parametrima Hrvatsku podići za otprilike 10-ak mjesta - izjavio je Horvat.

Investitorima je poručio da u ovom trenutku Ministarstvo s HUP-om i svim zainteresiranim gospodarskim subjektima radi na dva akcijska plana, koji bi tijekom 2019. trebali biti provedeni u djelo. Riječ je o ukidanju velikog broja administrativnih barijera te smanjivanju pritiska na gospodarstvenike za otprilike milijardu kuna kroz ukidanje neporeznih davanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:15