Nema recesije

Rastu plaće na Wall Streetu, nakon deset godina vratile su se na razinu prije krize

Plaća na Wall Streetu porasla za 13 posto samo u prošloj godini
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Prosječna godišnja plaća na Wall Streetu, u sektoru obveznica, iznosi više od 422 tisuće dolara, piše Business Insider. Značilo bi to da “vukovi” s Wall Streeta imaju mjesečna primanja od 220 tisuća kuna. Drugim riječima, 36 puta veću plaću od prosječnog radnika u Hrvatskoj.

Prema izvješću Thomasa DiNapolia, njujorškog kontrolora odgovornog za nadzor financijskog izvještavanja tvrtki, prosječna je plaća na Wall Streetu porasla za 13 posto u prošloj godini u odnosu na prethodnu i sada je na vrhuncu koji je držala prije financijske krize 2008. godine.

Porast plaća za njujorške brokere dolazi uslijed snažnog porasta zarade. Naime, ukupna dobit financijskih kompanija s Wall Streeta u prošloj godini porasla je 42 posto, na 24,5 milijarde dolara. Samo u prvih šest mjeseci ove godine ukupna dobit iznosila je pak 13,7 milijardi dolara, što je porast od 11 posto u odnosu na lani.

“Industrija obveznica bila je profitabilna svake godine otkako je recesija završila 2009. godine, a i plaće su najviše od tada – napisao je DiNapoli u svojem izvješću.

Inače, u zadnjih sedam godina sektor je obveznica, diljem svijeta, otvorio više od 90 tisuća radnih mjesta, a očekuje se i rekordnih 26 tisuća novih radnih mjesta u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:43