Stanje na burzama

Raste optimizam na Wall Strettu jer se ulagači nadaju dobroj blagdanskoj potrošnji

Ipak, još uvijek se trguje oprezno jer se očekuje sastanak Trumpa i Xi Jinpinga
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i terminski indeksi na Wall Streetu, jer se ulagači nadaju snažnoj blagdanskoj potrošnji, dok je tečaj američke valute stabilan. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio u plusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,6 posto. U Singapuru i Australiji indeksi su, pak, pali između 0,2 i 0,8 posto. Nakon znatnog pada u petak, na Wall Streetu bi novi tjedan mogao početi rastom cijena dionica jer su američki terminski indeksi trenutno u plusu oko 0,4 posto.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će podaci o prodaji za vrijeme 'Crnog petka' i 'Cyber ponedjeljka' pokazati da se može očekivati snažan rast potrošnje u SAD-u za božićnih blagdana.

Sastanak na marginama G20

Ipak, trguje se oprezno jer će se krajem ovoga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump i Kine Xi Jinping sastati u Argentini na marginama sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava. Većina analitičara smatra da je malo vjerojatno da će se već na tom skupu postići dogovor o trgovini, no moguć je da će se dogovoriti o smanjenju tenzija dok traju daljnji pregovori o trgovinskim pitanjima.

„Američko-kineski sastanak je najveći događaj do kraja ove godine”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities, dodajući da zasad nema naznaka popuštanja trgovinskih tenzija.

Ulagači su oprezni i zbog pada cijena nafte već sedam tjedana zaredom, tijekom kojih su pale oko 30 posto i zaronile na najniže razine od listopada prošle godine. Samo prošloga tjedna potonule su više od 10 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od početka 2016. godine, a posljedica je strahovanja ulagača da će zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva oslabiti potražnja za energentima.

Dolar se stabilizirao

Jutros je, pak, cijena barela na londonskom tržištu porasla na 59,40 dolara, s 58,80 dolara, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 0,6 posto, na 50,75 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Nakon što je prošloga tjedna porastao 0,5 posto, jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 96,96 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu ojačao 0,2 posto, na 113,20 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1340 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1335 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:55