Pad profita i sporiji rast

Raspoloženje fond menadžera najlošije u posljednjih deset godina, ali ne očekuju recesiju

Investitori su i dalje ‘medvjedi’, a očekivanja u pogledu rasta i profita su potonula
Ilustracija
 Kai Pfaffenbach / REUTERS

U idućih godinu dana investitori očekuju usporavanje globalnog rasta i manje zarade kompanija, pokazuje istraživanje američke banke Bank of America Merrill Lynch, koja od 2002. godine provodi anketu među 234 globalna menadžera.

Takvo raspoloženje menadžera koji upravljaju imovinom od 494 milijarde dolara najlošije je u posljednjih deset godina, od srpnja 2008. Premda njih 60 posto očekuje da će u idućih godinu dana globalni BDP usporiti, samo 14 posto ih vjeruje u mogućnost recesije.

- Investitori su i dalje ‘medvjedi’, a očekivanja u pogledu rasta i profita su potonula. Ipak, njihova je dijagnoza stagnacija, a ne recesija - rekao je Michael Hartnett, vodeći investicijski strateg banke, navodeći da fond menadžeri iznose mišljenje u trenutku kada se od Federalnih rezervi ne očekuju agresivne aktivnosti, a krivulja prinosa ima pozitivan nagib.

Također, više od polovice ispitanih, njih 52 posto, očekuje pad profita u idućih godinu dana, najgori rezultat u posljednjem desetljeću i ujedno najveća promjena od prošle godine, kada je 39 posto njih navodilo da će se profit povećati.

Kad je riječ o potrošačkim cijenama, samo 19 posto ispitanika očekuje da će one porasti u idućih godinu dana, što predstavlja “drugi najveći dvomjesečni kolaps otkad je pokrenuto istraživanje te značajni pad u odnosu na istraživanje iz travnja 2018. godine”. Tada je rast cijena očekivalo 82 ispitanih menadžera. Posebno loše raspoloženje pokazali su prema pitanju posuđivanja novca za rast poslovanja: polovica ih navodi da će svoju gotovinu koristiti kako bi popravili bilance, 39 posto njih namjerava povećati kapital, a 13 posto želi da se gotovina vrati dioničarima. Trgovinski rat predvodi listu najvećih rizika premda je zabrinutost od ljeta malo manja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:39