Od Ovčare do Mostara

Raspisan natječaj za dvije dionice autoceste V.c u Hercegovini, vrijedan 840 milijuna eura

Najsloženiji građevinski pothvat na toj je dionici tunel Prenj, čija je dužina po idejnom projektu 10,1 kilometar
Radovi na autocesti, ilustracija
 Paun Paunović / CROPIX

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Javno poduzeća Autoceste Federacije BiH raspisali su međunarodni natječaj za gradnju dviju dionica autoceste na koridoru V.c, vrijednih 840 milijuna eura, što uz ostalo uključuje i gradnju tunela Prenj, čija je dužina 10,1 kilometar.

Kako su u četvrtak izvijestili iz Autocesta Federacije BiH, riječ je o natječaju za izgradnju dionice Ovčari - Tunel Prenj - Mostar sjever u dužini od 35 kilometra, te dionice Mostar sjever - Mostar jug u dužini od 15 kilometara. Na te dvije dionice, od mjesta Ovčara u općini Konjicu do petlje Mostar jug gradit će se 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje.

Najsloženiji građevinski pothvat na toj je dionici tunel Prenj, čija je dužina po idejnom projektu 10,1 kilometar, što ga čini najdužim u regiji. Iz Autocesta ističu kako će prilikom gradnje i korištenja tog tunela biti potrebne posebne mjere sigurnosti.

Izgradnju dionice od Ovčara do Mostar sjevera financirat će Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 milijuna eura. Ako BiH uspješno realizira taj projekt, može očekivati i otvaranje mogućnosti apliciranja za 120 milijuna eura nepovratnog novca iz Europske unije. Izgradnju druge dionice Mostar sjever - Mostar jug financirat će konzorcij domaćih banaka i EBRD u iznosu od 240 milijuna eura.

Uspješna realizacija i toga projekta otvara mogućnost prijave za 12 milijuna eura nepovratnog novca iz Europske unije, navode iz Autocesta Federacije BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:40