Pogođeno 30 kompanija

Raskrinkan veliki hakerski napad na SAD, Kinezi umetali špijunske čipove u američku opremu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 16:49

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.10.2018. u 16:49

March 6, 2018 - Cupertino, California, U.S. - Apple Campus Aerial. The Apple Campus was the corporate headquarters of Apple Inc. from 1993 until 2017, when it was largely replaced by Apple Park, though it is still used by Apple as office and lab space. Apple Park, the extravagant, multibillion-dollar new campus headquarters., Image: 365638134, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Nova zgrada Applea u Cupertinu, Kalifornija

Kina je kriomice umetala špijunske mikročipove u informatičku opremu, uglavnom servere, koji su se izvozili za SAD. Čak 30 američkih kompanija pogođeno je tom operacijom uključujući američke državne službe, ali i tehnološke divove poput Applea i Amazona, piše Bloomberg.

U eksplozivnom izvješću Bloomberga, koje raskrinkava možda najveći hakerski napad u zadnjih nekoliko godina, piše da iza akcije hakiranja stoji odjel kineskih Oružanih snaga. Oni su prisiljavali kineske proizvođače informatičke opreme da u servere, točnije matične ploče, koje izvoze u SAD umeću sitne mikročipove koji su maskirani kao drugi tip komponente, uređaj za signaliziranje.

“Nisu bili veći od zrna riže”, pišu, ali sposobni da “prikupljaju informacije i ostave nove linije kodova poput virusa, trojanskog konja”. Preko njih, Kinezi su mogli kontrolirati te uređaje s ciljem da prikupe osjetljive državne informacije SAD-a, kao i interne tajne velikih američkih korporacija, otkrio je neimenovani državni službenik.

Amazon i Apple razotkrili?

Američke tehnološke perjanice, Amazon i Apple, navodno su, internom istragom nedavno otkrile kompromitirani hardver, dojavile to vlastima SAD-a i potiho se riješile opreme. Očekivano, iz Amazona i Apple to poriču. U službenom demantiju, Amazon Bloombergove navode naziva neistinama i tvrde da “ne znaju ni za kakve maliciozne čipove iz Kine”. Jednako su oštri bili iz Applea.

- Želimo biti vrlo jasni. Apple nije pronašao nikakve mikročipove, ni manipulaciju hardverom niti namjerne manjkavosti u serverima – stoji u njihovom odgovoru.

Iako tvrtke poriču pronalazak bilo kakvih špijunskih čipova, a američke obavještajne agencije još uvijek se nisu oglasile, Bloomberg nudi pregršt detalja kako je špijunski napad zapravo proveden. Tvrde, također, da se njihov izvještaj temelji na razgovoru sa 17 ljudi, uključujući šestoricu sadašnjih i bivših dužnosnika nacionalne sigurnosti, dvojici doušnika iz Amazona i trojici iz Applea.

Super Micro Computers

U središtu je špijunske operacije, kažu, tvrtka Super Micro Computers. Smještena u SAD-u, ta je tvrtka najveći svjetski dobavljač matičnih ploča za servere, a većinu svojih komponenti proizvodi upravo u kineskim tvornicama. Uz stotinu drugih tvrtki, Super Micro je opremu dobavljao za američku tvrtku Elemental Technologies koja je od 2015. godine u vlasništvu Amazona. Ta je tvrtka navodno bila primarni cilj kineske špijunske akcije jer se njihovi uređaji nalaze u podatkovnim centrima američkog Ministarstva obrane, dronovima CIA-e, mrežnim uređajima Mornarice i opremi koju koriste Apple i Amazon.