Crna knjiga

Rasipanje javnog novca: Od janjetine za 38.000 kuna, do sudskog spora dužeg od 47 godina

Udruga je u posljednjih godinu dana skupljala primjere rasipanja javnog novca iz analize državne agencije
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Rasipanje javnog novca u Hrvatskoj toliko je raširena pojava da je teško odabrati pobjednika. O cijelom tom problemu u Studiju 4 govorio je Davor Huić, predsjednik udruge Lipa.

Naime, ta udruga u posljednjih godinu dana skupljala je primjere rasipanja javnog novca iz analize državne agencije, a rezultat cijelog tog projekta je tzv. Crna knjiga koju će danas na okruglom stolu predstaviti javnosti.

Huić ističe kako o netransparentnom korištenju javnog novca možemo pronaći puno primjera, od načelničkog naručivanja janjetine za 38 tisuća kuna do 4,5 milijardi kuna koje ćemo izgubiti na jamstvima za brodogradnju. Kada je riječ o pravosuđu, tu je, kaže, presuda, točnije sudski proces koji je trajao više od 47 godina, a sudac koji ga je naslijedio, mlađi je od samog procesa.

- Recimo puno novca se troši na udruge na netransparentan način. Zato smo dali prijedlog kako bi se i to moglo urediti. Treba postrožiti kriterije, a udruge bi se trebale financirati javnim novcem samo ako dokažu da se mogu financirati same te da na svaku kunu koju same ostvare mogu aplicirati za javni novac - predlaže Huić.

Kao jedan od primjera ističe nepravilnosti u sustavu hrvatskog vodovoda.

- Građane sve to jako zanima jer se susreću s tim svakodnevno i ne razumiju zašto se to događa. Recimo 50 posto vode u sustavu Hrvatskog vodovoda se gubi. Građani uplaćuju oko dvije milijarde kuna za održavanje tog sustava, a u nekim gradovima imate i do 90 posto gubitaka. Jedno su curenja zbog zastarjelih instalacija, ali drugo su ilegalni priključci – dodaje.

Nadalje, napominje kako u Hrvatskoj nitko odgovara zbog netransparentnog trošenja javnog novca.

- Imate državnu reviziju koja daje negativno mišljenje, ali nema nikakvih sankcija i oni mogu to ponoviti. Podaci Državnog zavoda za reviziju pokazuju da 25 posto ljudi koji su napravili grešku na koju je revizija upozorila, nisu ispravili tu grešku – kaže.

Predsjednik udruge smatra da u predizbornim kampanjama političari rade dvije nespojive stvari. S jedne strane obećaju da će se novac trošiti transparentnije, dok s druge strane daju brojna obećanja poput većih prava braniteljima ili pak veće mirovine.

Kako bi se spriječilo netransparentno trošenje javnog novca, ističe Huić, potrebno je kod građana razviti svijest o tom problemu.

- Građani političarima moraju poslati jasan signal kakvu politiku žele, a jedino mjesto na kojem se na njih može utjecati je biračko mjesto. Pritisak javnosti se treba povećati i tada možemo očekivati napredak – poručuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:26