Radničke tražbine

Radnicima čiji poslodavci odlaze u stečaj država garantira isplatu pet plaća

Prema informacijama na njihovim stranicama, u listopadu su za radnička potraživanja isplatili 809.989,94 kune
Josip Aladrović
 CROPIX

Zaključivši kako trenutačna zaštita radnika u stečajnim postupcima nije dovoljna, ministar rada Josip Aladrović predložio je izmjene Zakona o osiguranju radničkih tražbina.

Ukratko, on predlaže povećanje obuhvata radnika koji će ubuduće ostvariti pravo na isplatu, kao i produljenje zaštićenog razdoblja, a očekuje se da bi to moglo stupiti na snagu u drugom kvartalu iduće godine. Prema važećem zakonu, “pokriveni” su radnici kojima je prestao radni odnos šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka, a razdoblje za koje je osigurana zaštita je tri mjeseca prije otvaranja stečajnog postupka, odnosno tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa. Sada ministar predlaže da budu obuhvaćeni radnici kojima je radni odnos prestao deset mjeseci prije otvaranja stečaja te da se zaštićeno razdoblje produlji na pet mjeseci.

Napominje se kako je zaštita temeljem tog zakona u pravilu i jedina zaštita koju radnici ostvare u slučaju stečaja, s obzirom na to da je naplata ostatka radničkih potraživanja tek oko 22 posto. Kako proizlazi iz podataka Agencije za osiguranje radničkih tražbina, “zbog stečaja poslodavca radnici najčešće ne primaju plaću oko pet mjeseci”.

Prema informacijama na njihovim stranicama, u listopadu su za radnička potraživanja isplatili 809.989,94 kune za 72 radnika, a umjesto poslodavaca isplatili su dio neisplaćenih plaća (ukupno 102) u iznosu od 416.223,95 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:54