Potonuće škverova

Radnici Uljanika nastavljaju štrajk, Vlada nastoji pronaći rješnje, na stolu dvije opcije

HBOR ima nekoliko instrumenata kojima bi mogao pomoći Uljaniku...
Radnici Uljanika u štrajku i Andrej Plenković
 Danijel Bartolić / Nikša Stipaničev / Hanza Media

Rješenje za problem Uljanika moglo bi se znati danas do kraja dana. To je jedina informacija koja se jučer, dok je trajao štrajk radnika Uljanika i 3. maja, mogla dobiti iz Vladinih krugova.

Vladin tim koji pokušava naći izlaz iz slijepe ulice u koju je zapao Uljanik već danima pokušava iznjedriti rješenje. U igri su, kako su ranijih dana potvrđivali iz Banskih dvora, razne opcije. Unatoč tome, nitko iz Vlade jučer, baš kao ni prijašnjih dana, nije želio otkrivati nikakve naznake mogućeg rješenja za problemima potopljeni pulski škver. Nakon što je u vodu pala opcija da se Uljaniku za isplatu plaća radnicima za srpanj i kolovoz osigura neophodnih stotinjak milijuna kuna preko CERP-a, u igru se, barem po onom što su zadnja dva dana poručivali ministri, vratio HBOR. No, i tu je jučer svojevrsni korak unatrag napravio Zdravko Marić, ministar financija, upozorivši da su propisi EU vrlo strogi kada je u pitanju bilo kakva financijska injekcija iz koje bi Bruxelles mogao iščitati državnu potporu.

Pitanja

- Ograničenja su velika, naročito nakon pristupanja EU. Raspravljali smo o ovom problemu, ali je manevarski prostor izuzetno sužen. HBOR nastoji pomagati, ali postoje i ograničenja. Brojna pitanja moraju biti postavljena na nekoj drugoj adresi, znate kakav je model upravljanja tom kompanijom. Vlada ne bježi od odgovornosti i svemu mora doći kraj. Svi smo mi porezni obveznici i moramo se odgovorno ponašati, to je stav ove Vlade - poručio je Marić novinarima.

Iako i u Puli još uvijek imaju velika očekivanja od HBOR-a, šanse da ta financijska institucija pomogne posrnulom škveru u ovom su trenutku, kažu upućeni, male. Naime, prethodni zahtjev Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, da mu HBOR odobri kredit od 16 milijuna eura, kojom bi se isplatile plaće u Uljaniku, HBOR je odbio jer, kako je neslužbeno objašnjeno, ta državna financijska institucija ne odobrava kredite za isplatu plaća, a upitno je bilo i to što bi kredit uzela jedna tvrtka za isplatu plaća drugoj.

Jamstva

Unatoč tome, HBOR ima nekoliko instrumenata kojima bi mogao pomoći Uljaniku, a dio njih bi se mogao, iako samo u manjoj mjeri, koristiti i za isplatu plaća. Riječ je o kreditima za trajna obrtna sredstva i za likvidnost, kao i o kreditu za restrukturiranje. Međutim, upućeni kažu da kada bi i sam Uljanik zatražio neki takav kredit, velika je vjerojatnost da bi bio odbijen, ponajviše zato što nema čime jamčiti za njega. Uz to, postoji strah da bi tako nešto u Bruxellesu mogli shvatiti kao vid državne potpore. Naravno, izmijenjeni zahtjev za odobravanjem kredita HBOR-a može ponoviti i strateški partner, no iz krugova bliskih Končaru jučer se nije moglo zaključiti da su skloni takvoj opciji. K tome, upućeni u Zagrebu pitaju se i što bi točno bio kolateral za takav kredit strateškom partneru pulskoga brodogradilišta.

I u Uljaniku smo pokušali doznati hoće li sami od HBOR-a tražiti kredit, no nismo dobili odgovor. No, oni ne smatraju da je rat za spas Uljanika potpuno izgubljen. Štoviše, jedan naš sugovornik kaže da su trenutačno na stolu dva scenarija. Jedan je da Vlada donese odluku o provedbi Plana restrukturiranja Uljanika i prije nego što za to dobije “zeleno svjetlo” Bruxellesa: u tom slučaju, država bi financijski mogla “uletjeti” u cijelu priču. Takvo rješenje bilo bi na tragu dopisa koje je Uprava Uljanika još 9. kolovoza poslala ministrima Darku Horvatu i Zdravku Mariću. Drugi scenarij je da HBOR ipak odobri strateškom partneru kredit. Moguće je, dodaje, i da se promijeni Plan restrukturiranja kojem Europska komisija još treba dati svoj blagoslov.

Iznos za sanaciju brodogradilišta od 1992. do 2017. godine

Uljanik: 4,4 milijarde kuna

Treći maj: 8,5 milijarde kune

Brodosplit: 11,6 milijarde kune

Brodotrogir: 4,3 milijarde kune

Kraljevica: 1,9 milijarde kune

U K U P N O: 30,6 milijarde kune

Izvor: IJF

Dosadašnji značajniji štrajkovi u Hrvatskoj

prosinac 2012.: Oko tisuću radnika Varteksa štrajkalo je zbog neisplate plaća.

svibanj 2013.: Štrajk pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa zbog novog Kolektivnog ugovora.

rujan - studeni 2013.: Štrajk bolničkih liječnika, koji je Vlada prekinula uvođenjem radne obveze.

listopad 2013.: Štrajk u 300 radnika u Brodosplitu zbog neisplate i umanjenja plaća.

travanj 2014.: Štrajk radnika HŽ Carga zbog otpuštanja viška zaposlenih.

listopad 2014.: Štrajk radnika Imunološkog zavoda zbog neisplate plaća.

ožujak 2018.: Radnici Dalekovod proizvodnje ušli su u štrajk zbog namjere poslodavca da im smanji plaće

Nastavlja se opći štrajk

Radnici riječkoga Brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradiliša, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor.

Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka, s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti.

Radnici su počeli štrajk na svojim radnim mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu se, zbog nedostaka materijala, ne radi već duže vrijeme.

Iz Štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali Vladu i Upravu da iznađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika su u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćenje do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal. (Hina)

Darko Horvat: 'Vlada želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli'

Ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat u četvrtak je izjavio da Vlada želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli ali ne na ovakav način te da će nakon današnje prezentacije Upravi i strateškom partneru modela unutar kojih se traže rješenja Vlada biti spremna za konačnu odluku.

„Nakon današnjeg dana, i prezentacije i samoj upravi i nakon toga strateškom partneru modaliteta unutar kojih tražimo rješenje, mislim da ćemo biti spremni i za konačnu odluku što i kako s Uljanikom i 3. Majem”, rekao je Horvat na ulasku u Banske dvore.

Kazao je da Vlada u ovom trenutku razmišlja i želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli, ali ne na ovakav način. „Mi želimo da brodogradnja postane profitabilna. Dokaz tome su nam i Viktor Lenac i Brodsplit. I u modelima privatizacije koje su prošli i Viktor Lenac i Brodosplit tražimo rješenje i za Pulu i za Rijeku”, izjavio je Horvat.

Odgovarajući na upit novinara prije početka sjednice Vlade može li HBOR pomoći oko Uljanika kreditom, Horvat je izjavio da u ovom trenutku unutar rješenja koja ta razvojna banka može ponuditi „jednostavno nema zakonskog okvira” na temelju kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku.

„Tako da ćemo morati, ako i nađemo modalitet, tražiti ga izvan HBOR-a”, ustvrdio je Horvat.

Na upit gdje će se tražiti rješenje, odgovorio je: „još uvijek u okvirima Republike Hrvatske”.

Radnici riječkoga Brodogradilišta "3. maj" i pulskoga Uljanika, oko 4500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk koji su počeli u srijedu ujutro jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik Grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćenje do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:06