Gladni radnici

Radnici iz Uljanika poručili: 'Ne možemo hraniti djecu. Vidjet ćete na što smo spremni!'

Nikad radikalniji i ogorčeniji radnici i sindikati uputili su svojevrsni ultimatum
Prizori s prosvjeda radnika Uljanika u Puli
 Danijel Bartolić / Hanza Media

"Nema više čekanja, ni dana, ni sekunde - ovo je dan žalosti za Uljanik. Ako Vlada na današnjoj sjednici pod hitno ne donese odluku što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli, vidjet će se na što smo spremni. Ozbiljno mislimo i nećemo samo tako odustati! Ovo nije prijetnja, ali ljudi su gladni, doslovno nemaju što za jesti, nemaju za račune, rate kredita, ne mogu hraniti djecu".

Poručili su to u današnjem obraćanju medijima predstavnici sva tri sindikata koja djeluju u brodogradilištu, piše Glas Istre. Nikad radikalniji, ali i ogorčeniji, već na samom rubu snaga, radnici i sindikati uputili su svojevrsni ultimatum - ili će se danas znati što će biti s Uljanikom ili će krenuti akcija gladnih radnika.

Samir Hadžić iz Nadzornog odbora Uljanika bio je nešto konkretniji:

- Ministar financija Zdravo Marić rekao je da on zna kako je našoj djeci, ali to je samo priča koju nam je prodao prije devet mjeseci. Naša su djeca gladna, a radnici rade već sedam mjeseci bez plaće. Govori Marić da će umjesto da spašava Uljanik, dati 15 tisuća eura po svakom rođenom djetetu! Pa neka onda stavi ključ u bravu jer tu ima mnogo potentnih strateških partnera koji će raditi djecu. Znam da je ova izjava neozbiljna, ali je zapravo na tragu svih izjava i obećanja koja nam stižu iz Vlade. Koliko još moramo čekati, sprječavati da nam jaružar odvuku jer Vladi treba još dan ili dva vremena!? Tablice i sve brojke su im na stolu mjesecima i koga je zanimalo, sve zna. Takve gluposti i neozbiljnost koju pokazuju naši političari, je nešto besramno! Ako je ovo država, a ja volim Hrvatsku, onda je bolje da se svi raselimo po svijetu i neka u Uljaniku naprave golf terene za Čačića. Lako je vladajućima pričati s 30 tisuća kuna plaće. Mi smo gladni i točka, nema više - kazao je.

Na upit kako komentira sve očitiji stečaj, odgovorio je:

- Neka se usude, a sve ono što će biti poslije, je njima na dušu i na teret - odgovorio je na upit o komentaru sve očitijeg stečaja.

- Ne prijetimo nikome, ali akcija uvijek ima reakciju i njihove akcije će izazvati akciju gladnih radnika i njihove djece. To je matematika. Na to su nas natjerali svojim zločinom ne činjenja. Ako je trebao biti kraj, zašto se nije dogodio prije šest mjeseci - rekao je Hadžić.

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac naglasio je da je svima u interesu da brodogradilište nastavi s gradnjom brodova i da radnici dobe plaću.

- Ne vidimo zašto bi Vlada uništila brodogradilište koje je gradilo najbolje brodove u svijetu. Ne želimo da nam uzmu brod (gradnju 500) kojeg ćemo dovršiti. Zašto su vladajući krenuli kontra Uljanika to svatko najbolje zna za sebe, ali činjenica je da u Istri naši političari podržavaju brodogradilište i žele da opstane. Ako se danas ništa ne riješi, sastajemo se s predsjednikom Uprave Uljanika, a potom će i sindikati donijeti odluku što dalje. Što trebamo zatvoriti škulju, odvojiti tunel i odvojiti se, zar je to nekome cilj? Pa više su nas cijenili u drugoj državi - poručio je Cerovac.

- Ako ne znaju izračunati koliko košta stečaj, neka pitaju PMF. Vjeruje li stvarno neka trudnica u Hrvatskoj da će joj ministar financija dati 15 tisuća eura i vjeruju li umirovljenici da će im dići mirovine ako nas ne restrukturiraju? Zar će neki čudni likovi za koje ne glasaju ni vlastite obitelji, odlučivati o nama?! To je sramota i jadno da ne može biti jadnije! Mi imamo brod u moru i nitko ga neće odvesti iz Pule pa makar ga odveli u Metis i prodali za staro željezo! Ovaj brod koji se gradi, spašavat ćemo svojim tijelima - rekao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

- Emocije izlaze, mi smo van sebe i osjećamo se kao da se tamo gore neki sadist igra s našim životima - poručio je Fabrizio Kalčić iz SIK-a najavivši pritom i mogući novi izlazak radnika na ulice.

U posebno emotivnom istupu, novinarima se obratio radnik Toni Nikolić koji je rekao da "od gladi više ne mogu ni pričati. Ova agonija predugo traje".

Ministar Marić: Voditi računa o javnim financijama, ali i širem kontekstu

Teško je procijeniti kad će biti donesena odluka o restrukturiranju ili stečaju Uljanik grupe, a pri tome treba voditi računa i o javnih financijama, ali i uzeti u obzir širi kontekst, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić.

Marić je ocijenio da se "podigla svijet o trošenju proračunskih sredstava" te da su ta sredstva u kontekstu rješavanja krize u Uljaniku "velika iz perspektive javnih financija i proračuna", ali i "da treba promatrati i širi kontekst".

Dodao je kako se u zadnje vrijeme pokazuje da je "puls javnosti fokusiran na svrsishodnost trošenja proračunskih sredstava".

Napomenuo je da država nije većinski vlasnik u Uljaniku te nema organe upravljanja ni nadzorne funkcije, pa mu je teško reći kada će se to riješiti.

"Rasprava će se nastaviti i dalje i vidjet ćemo što će biti", rekao je Marić.

Predstavnici vladajuće koalicije u srijedu na sastanku u Banskim dvorima nisu donijeli konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nakon sastanka vladajuće koalicije kazao je i da su na sastanku izneseni podatci po kojima bi troškovi restrukturiranja Uljanika iznosili nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu uoči sastanka vladajuće koalicije da će se "u prvom koraku sigurno brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj".

"U prvom koraku sigurno će brojka pokazati da je jeftinije ići u stečaj ali dugoročno, u sljedećih deset godina, to je predmet polemike", rekao je Horvat.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da u pokušaju rješavanja problema u brodogradilištima Vlada vodi računa o brodogradnji, ali i učincima bilo koje od mjera na politiku fiskalne konsolidacije, na radnike i regije u kojima se brodogradilišta nalaze.

"Vodimo računa o toj grani gospodarstva, ali i ukupnim efektima na politiku fiskalne konsolidacije te reperkusije na radnike i regionalni aspekt ove teme", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Dodao je kako Vlada razmatra sve scenarije i opcije razgovarajući s novoodabranim strateškim partnerom, upravom (Uljanik grupe) i ministarstvima gospodarstva i financija te nastoji dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koja se u dogledno vrijeme trebaju donijeti.

Dodatne konzultacije, kaže Plenković, uključuju i razgovore s Europskom komisijom, s obzirom na eventualne državne potpore.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:57