Situacija sve gora

Radnici 3. maja i Uljanika nastavljaju štrajk: 'Moramo se riješiti predsjednika Uprave'

Radnici riječkog i pulskog škvera revoltirani su te traže odlazak Uprave
Radnici 3. maja snimljeni tijekom prosvjedne šetnje prošle godine
 Matija Djanješić / Hanza Media

Drugoga dana štrajka radnici 3. maja izašli su iz kruga brodogradilišta i prošli uz glavnu prometnicu u mirnom mimohodu prosvjedujući zbog neisplate rujanskih plaća, a one koji to još nisu učinili, pozvali su one da danas deblokiraju račun 3. maja na jedan dan. Istovremeno, radnici Uljanika nastavljaju štrajk, ali do petka neće više izlaziti na ulice, a zahtjev da se zabrani rad kooperantima na polarnom kruzeru, jednom od dva koje Uljanik mora isporučiti do kraja godine, povučen je nakon intervencije australskog brodovlasnika.

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja Boris Bučanac kazao je da je glavni razlog spontanog mirnog prosvjeda neisplata rujanskih plaća. Rekao je da su dobili obećanja da će plaća biti isplaćena, ali da radnici sadašnjoj Upravi više ne vjeruju. Naglasio je da će štrajk trajati do isplate plaća i da će daljnje akcije ovisiti o razvoju situacije. Ako bude trebalo, kazao je, pozvat ćemo građane Rijeke da nas podupru.

U Puli je, unatoč štrajku, ipak dozvoljen nastavak radova kooperanata na kruzeru.

- Dio radnika tražio je da se ide ispred kruzera i da se zaustavi rad kooperanata. Riječ je o kooperantima koje izravno plaća brodovlasnik, koji ujedno ima potpisan ugovor s Upravom da može nastaviti rad i u slučaju štrajka radnika Uljanika - rekao je novinarima predsjednik Uljanikovog Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Po njegovim riječima, Uljanikovi radnici to su zahtijevali jer smatraju da bi se prekidom rada na kruzeru izveo veći pritisak na Vladu. No, dodao je, veći dio radnika misli da ipak treba pustiti kooperante da rade na kruzeru zato što bi stanje u tom brodogradilištu, ako bi kruzer iz njega otišao, bilo još teže.

- I sam brodovlasnik danas nam je poručio kako ima jako malo strpljenja te da će - nastavi li se s tim pritiskom - povući kruzer - istaknuo je Cerovac.

- Ljudi su došli ispred kruzera i htjeli su spriječiti kooperante da nastave raditi. Došao je predstavnik brodovlasnika Scenic grupe i zamolio nas da ih ne spriječimo. Saznali smo da taj brod više nije u vlasništvu Uljanika, već brodovlasnika i ne bi bilo pametno sada kršiti ugovor jer smo tek onda u problemu. Taj brodovlasnik ima namjeru još jedan brod graditi kod nas i zadnja nam je slamka spasa. Isto tako, neslužbeno smo saznali da namjerava ući u vlasništvo Uljanika jer tu ima svu potrebnu infrastrukturu za gradnju brodova, kazao nam je Marko Alviž iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanika.

Radnici riječkog i pulskog škvera revoltirani su te traže odlazak Uprave.

Predsjednik sindikalnog Odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da su spontano odlučili izaći na cestu i da su jako ljuti i revoltirani na Upravu Uljanika "koja već više od mjesec i pol ne rješava probleme 3. maja". Također, kako ističe Šoljić, više ne vjeruju ni Upravi 3. maja da bi plaće mogle biti isplaćene krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

- Štrajkaški odbor pratit će situaciju, sastajat će se svaki dan i o svemu izvještavati radnike. Mi se moramo riješiti dosadašnjeg predsjednika Uprave. Već šest mjeseci prisutan je zahtjev za njegovom ostavkom, krajnje je vrijeme da se makne. Očito nema sluha - istaknuo je pak Uljanikov Cerovac.

Dodatno, 3. maju kojem je račun blokiran danas 60. dan zaredom, prijeti stečaj ako bude neprekidno blokiran 61 dan. Zato je Šoljić još jednom zamolio vjerovnike, dobavljače i kooperante 3. maja da danas deblokiraju račun. Po njegovim riječima, državne institucije i tvrtke su skinule blokade s računa 3. maja te se nada da će račun danas konačno biti deblokiran na jedan dan.

Nadzorni odbor "3. maja" u petak je Upravi dao suglasnost da od Uljanika naplati zadužnicu oko 550 milijuna kuna s pripadajućim kamatama. Riječ je o pozajmici koju je "3. maj" bio odobrio Uljaniku.

Rossanda: 'U ovom trenutku neću dati ostavku. Moj odlazak je neupitan, ali kada se formira novi nadzorni odbor'

I danas ujutro nastavio se štrajk u pulskom Uljaniku. I drugi dan štrajka radnici su tražili odlazak uprave, a predsjednik uprave Gianni Rossanda poručio im je putem priopćenja za medije da u ovom trenutku neće dati ostavku, već će čekati formiranje novog nadzornog odbora.

- Inzistiranje Štrajkaškog odbora na mojoj ostavci u trenucima kada sam kao predsjednik Uprave Uljanika d.d. uputio imena radnika za novi nadzorni odbor Društva, i izvjesno je da će novi nadzorni odbor kroz nekoliko dana imenovati novu upravu Društva, nanosi štetu ULJANIK Grupi. U ovih nekoliko dana, i kao predsjednik Uprave i kao čovjek, imam odgovornost i obavezu učiniti sve da se spriječe teže blokade i stečaj 3. MAJ Brodogradilišta, a moj odlazak uopće nije upitan u trenutku kada se formira novi nadzorni odbor Uljanika d.d.. Vjerujem da Štrajkaški odbor neće spriječiti rad brodovlasnikovih radnika, servisera i montažera na polarnom kruzeru jer bi to značilo novi nenadoknadivi udarac za Uljanik, a isto nema nikakvog utjecaja na imenovanje novog nadzornog odbora i uprave u sljedećih nekoliko dana, poručio je Rossanda.

Inače, Uprava Uljanika će u Nadzorni odbor imenovati dva radnika: Samira Hadžića i Ranka Svečarovskog. To je ujedno i jedini prijedlog koji je stigao na adresu uprave nakon što je prošli tjedan na glavnoj skupštini dioničara nakon pet sati glasanja izabran samo jedan član NO-a: Nenad Kapuralin, također radnik Uljanika. To znači da država, najveći pojedinačni dioničar, koja je na skupštini uz Adris i banke glasala suzdržano, nije dala niti jedan prijedlog

- Nakon što Skupština dioničara društva ULJANIK d.d. nije izabrala Nadzorni odbor, Uprava Društva pozvala je prošli tjedan sve ključne dioničare da predlože svog člana radi imenovanja putem odluke Trgovačkog suda. Prema jedinom pristiglom prijedlogu svih sindikata i Stožera za obranu brodogradnje Uljanik, Uprava će u NO imenovati Samira Hadžića i Ranka Svečarovskog. Spomenuti radnici su putem protuprijedloga bili kandidirani i na Skupštini 16. 10. 2018. godine.Zajednički cilj Uprave, sindikata i Stožera je ustrojiti novi NO koji će imenovati novu upravu društva ULJANIK d.d. te stvoriti pretpostavke za uredno funkcioniranje sustava Uljanika u trenucima dok dvoje ključnih brodovlasnika procjenjuje daljnje korake vezano za dvije gradnje koje su okosnica proizvodnog programa ULJANIK Brodogradilišta, poručili su u Uljaniku. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:45